Official web site of
The City of Bijeljina

Бијељина: Обиљежен Дан Града


 
У знак сјећања на 24. септембар 1943. године у Бијељини је данас, полагањем вијенаца и цвијећа на споменик посвећеном борцима палим у Одбрамбено-отаџбинском рату, обиљежен Дан Града.
 
Бијељина је 1943. године ослобођена од фашистичког терора, послије двије и по године, а коначно ослобођење је услиједило 2. априла 1945. године. Према званичним подацима, број жртава у Семберије је 1206.
 
Осврћући се на овај догађај, градоначелник Љубиша Петровић је рекао да чињенице говоре да су нам у прошлости ратови наметани, а да је наша борба била ослободилачког карактера, да смо за слободу, у прошлости, више пута платили превисоке цијене и жртвовали оно највриједније - животе.
 
Он је још једном подсјетио и на жртве са ових простора у Одбрамбено-отаџбинском рату и рекао да је са подручја Семберије било њих преко хиљаду, што опет показује да су најхрабрији били спремни да одбране Бијељину, на капији, на Мајевици, по цијену живота.
 
Коментаришући актуелну ситуацију на нивоу локалне власти, Петровић је нагласио да ја данас вријеме дубоко подијељеног друштва, а нарочито у Бијељини.
 
- Незаконита, нелегитимна Скупштина опструише функционисање и рјешавање значајних проблема у нашем граду, скидајући поједине тачке са дневног реда на сједницама. Таквим потезима Скупштине града, жртве постају сви недужни грађани Бијељине. У таквој атмосфери ове године се обиљежава Дан Града - казао је Петровић.
 
Честитајући свим грађанима Семберије данашњи дан, Грдаоначелник је поновио да ће, заједно са својим сарадницима, наставити да служи свом народу, свим грађанима на најбољи могући начин, без обзира на бројне актуелне препреке са којима се суочавају.
 
- Бијељина се суочава са бројним опструкцијама, како на локалном нивоу од стране нелегитимне и незаконите Скупштине, тако и од стране републичких  институција које, користећи народни новац, исти не усмјеравају ка Бијељини. Све је то њихов покушај да Градоначелника прикажу као некога ко се не залаже довољно за своје суграђане и напредак града. Све то за посљедицу има огромну штету по грађане Семберије – рекао је градоначелник Петровић и додао да у прилог томе говоре финансијска средства која су у претходне три године усмјерена ка Бијељини.

Ријеч је о минималном износу од 750.000 КМ за претходне три године. Тиме је Град Бијељина кажњен од стране републичких институција. Јасно је да ће та пракса бити настављена и у будућности. У овој, али и током прошле године, више од петнаест пројеката који се тичу реконструкције у граду је кандидовано. Вриједност тих пројеката је преко 42.000.000 КМ, а Бијељина је добила само једну велику нулу.
 
Ипак, упркос бројним изазовима, народ Бијељине је пребродио значајне проблеме и рекао своје у протеклом периоду. Настављамо у том духу, без обзира на притиске, јасан је Петровић.