Official web site of
The City of Bijeljina

Награђене заслужне жене Града Бијељина за 2023. годину



Поводом Међународног Дана жена, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је уручио већ традиционална признања „Заслужна жена“ за претходну годину.
 
Значајно градско признање понијеле су Радинка Тодић, позната по свом труду на очувању народне традиције кроз Удружење жена „Бели Анђео“ које је основала и на чијем челу се налази већ десет година, Наталија Цимеша - слободни умјетник и магистар зидног сликарства, Бојана Лазаревић - дугогодишњи тужилац у Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, посвећена проблемима из области насиља у породици, родно заснованом насиљу, раду са малољетницима и дјецом, Сандра Милошевић - дугогодишњи медицински радник и предсједник Удружења дијабетичара „Диабета“, Зорица Степановић - оснивач Удружења родитеља и наставника „Луча“ и Клуба за стара лица, активиста Организације жена „Лара“. Поред ових пет жена награђених захваљујући свом дугогодишњем активизму и доприносу хуманијем друштву, међу награђенима се нашла и Фатима Емшија коју је живот учинио херојем и примјером хуманости за цијело друштво, јер је одобрила донирање органа своје кћерке Лејле чији живот се прерано угасио, спасивши на тај начин два живота.

- Поносна сам јер у овом граду живи и ради много жена које су заслужиле ово признање, као и на суграђанке које су добиле награде ове и претходних година - поручила је предсједник Скупштинске комисије за равноправност полова која доноси одлуку о добитницама признања „Заслужна жена“ Анка Тодоровић. 

Предсједник Фондације „Лара“ Мирзета Томљановић је подсјетила да је од 2016. године, када је покренута иницијатива за додјелу овог признања, награђено укупно 37 жена.
- Важно је да се награђују жене из различитих области друштвеног живота које су, свака на свој начин, допринијеле развоју и угледу Града Бијељина. Настављамо и даље овако, јер ово представља Бијељину у најбољем свјетлу - поручила је Томљановић. 

Градоначелник Петровић је подсјетио да је Осми март само један дан у години када се посебно истиче значај здравог односа према женама у друштву.
- Награђене суграђанке су само неке од жена које свакодневно доприносе хуманијем и напреднијој заједници. Надам се да ћемо овако мотивисати све наше суграђанке, да буду успјешније, економски независније и да се непрестано боре за равноправност са мушкарцимa, јер иза сваког успјешног мушкарца стоји још успјешнија жена и тако чине не само да мушки род, већ цијело друштво, буде боље него што јесте. Град Бијељина и Градска управа су опредијељени да женама дају заслужено мјесто и да раде на изједначавању права и могућности жена и мушкараца, уосталом, кад већ није било дозвољено да буде изабрана замјеница градоначелника, поносни смо што имамо прву градску менаџерку - био је јасан градоначелник Петровић.

На свечаности се обратила и градски менаџер Татјана Пантић, истакавши да жене, због себе, али и будућих генерација, треба да превазиђу апатију и малодушност, да уложе своје знање и искуство да би ови простори поново буду пуни живота, а не полигон за рађање дјеце и њихово слање у свијет.
- Мушкарци и жене су једнаке половине једне цјелине и прихватајући ту чињеницу цивилизација може одлично да функционише. Ако једна половина жели повластице на уштрб друге, долази до поремећаја равнотеже и хармоничног функционисања система - закључила је Татјана Пантић.