Official web site of
The City of Bijeljina

Одржана пројекција филма Гаравице


 
Пред бројном публиком синоћ је у Бијељини приказан документарни фимл „Гаравице“ о страдању Срба у Бихаћком срезу у Другом свјетском рату, али и о односу према жртвама након рата.
У име Града Бијељина прије пројекције обратио се савјетник градоначелника Радослав Остојић који је истакао да су Гаравице само једно од много масовних стратишта у НДХ и да је култура сјећања на геноцид над српским народом изузетно важна као вид поштовања наших предака убијених од стране злочиннаца, за национално достојанство, али и као опомена за наредне генерације да се не дозволи некакав сличан сценарио у будућности.
 
- Захвални смо аутору за ово документарно остварење, јер нам се чини да о нашим страдањима у Другом свјетском рату није упозната ни домаћа јавност, а камоли јавност у другим земљама, иако је по обиму и мржњи, страдање Срба у том рату можда и веће од страдања Јевреја у холокаусту. Али, из тог геноцида, као феникс настала је Република Српска - поручио је Остојић.
 
Аутор филма Драган Радовић је појаснио да су у филму о својим и судбинама својих породица говорили људи који су као дјеца преживјели масовне покоље. Снимање је трајао три године, а рад на филму је подразумијевао и тражење хиљада докумената у архивама некадашње Југославије и трагање за мјестима масакара.
 
- Поред филма, Фондација „Заборављени коријени“ је за објављивање приредила и роман „Корана ко рана“ о истој теми, аутора Драгана Гргића, који је 1961. био забрањен за објављивање. Нажалост, много свједока је у међувремену умрло и да је неко раније снимао филм, много више личних исповијести о страдањима би било сачувано - истакао је Радовић.