Official web site of
The City of Bijeljina

ПРВО ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ДЈЕЦУ ОД СЉЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У БИЈЕЉИНИ


 
Градоначелник Љубиша Петровић данас je потписао Споразум о међусобним односима између Каритаса Швајцарске и Града Бијељина о изградњи Прихватилишта за дјецу у ризику, који ће Каритас финансијски подржати износом од 200.000 конвертибилних марака.
 
Градско Одјељење за друштвене дјелатности, прикупило је неопходну документацију за издавање грађевинске дозволе и израду главног пројекта приближне вриједности око 30.000 КМ и реализовало јавну набавку за прву фазу изградње Прихватилишта, након чега је потписан уговор вриједан 111.237,45 КМ са ПДВ-ом. У оквиру I фазе утрошено је 15.000 евра грант-средстава која је Град добио од Савјета Европе. У Прихватилишту ће бити мјеста за око двадесеторо дјеце, а ова установа ће имати кључну улогу у пружању подршке и заштите дјеци која су остала без одговарајућег родитељског старања или су изложена различитим облицима злостављања, занемаривања или напуштања, уз потребну медицинску и психолошку подршку, образовање, социјалну подршку те помоћ у проналажењу трајних рјешења за проблеме ове осјетљиве категорије становништва.
 
- Ово је резултат вишегодишњих напора Градске управе, Центра за социјални рад и других надлежних градских установа, Тужилаштва, Правосуђа, Удружења „Отахарин“ и других који су, још прије мог мандата, указивали на потребу постојања једне овакве социјалне установе за дјецу. Захвални смо нашем већ сталном партнеру - Каритасу Швајцарске, као и Савјету Европе и ово је нова шанса да заједно положимо испит из домена социјалне заштите. Прихватилиште ће бити потпуно уређена функционална цјелина, прилагођена 24-часовном боравку дјеце, са сталним обезбјеђењем, стручним лицима социјалне и медицинске струке и свим пратећим садржајима за социјализацију. Прва смо локална заједница са оваквим концептом социјалне заштите која ће омогућити да дјеца у ризику већ од краја сљедеће године буду заштићена од занемаривања, злостављања, просјачења и живота на улици. Заједничким снагама ћемо се изборити за уређеније и хуманије друштво и омогућити свој дјеци да уживају у срећном дјетињству - поручио је градоначелник Петровић, додајући да очекује да ће већ 2025. године Прихватилиште бити потпуно завршено и опремљен објекат, са унутрашњим и спољњим уређењем.
 
Укупна пројектована вриједност објекта је 750.000 KM, a Град је укупно у буџетима за 2023, 2024. и 2025. годину обезбиједио, односно, обезбиједиће укупно 500.000 КМ.
 
Приликом полагања камена темељца, Ана Гос из Каритаса Швајцарске рекла да јој је велика част и задовољство бити дио оваквог пројекта. 
 
- Мислим да је ово важно улагање у будућност, јер дјеца јесу будућност, а највише што ми можемо урадити је створити дјеци праведно друштво у које ће се они уклопити. Сматрам да је овај камен темељац нешто што никакви будући вјетрови промјена, ни политички, ни економски неће моћи преокренути на погрешну страну. Због тога смо срећни и захвални на сарадњу Граду Бијељина и НВО „Отахарин“, који је наш партнер на овом пројекту - истакла је Гос.
Омбудсман за дјецу, Јованка Вуковић, рекла је да ће прихватилиште дјеци у ризику омогућити једну врло корисну социјалну услугу.
 
- Управо дјеца која су принуђена да просјаче без одговарајућег родитељског старања и која су у сиромаштву, морају имати неки облик социјалног збрињавања да се не би нашла на улици и како би могли остварити сва права која им гарантује Конвенција Уједињених нација. Ипак, Прихватилиште не треба га гледати као чувалиште, већ као привремено рјешење трајања од три до шест мјесеци, односно до враћања дјетета у адекватно породично окружење - закључила је Вуковић.