Official web site of
The City of Bijeljina

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ШАНСА ЗА ИТ ПОЧЕТАК“


Фото: Гордана Перић Живановић
 
У Градској управи је данас представљен пројекат „Шанса за ИТ почетак“, који има за циљ унапређење и усклађивање квалитета наставе средњег стручног и техничког образовања са потребама тржишта рада.
 
Пројекат „Шанса за ИТ почетак“ се проводи у склопу програма „Оквир за реализацију Циљева одрживог развоја као темељ за одржив и инклузиван раст у Босни и Херцеговини (SDG2BiH)” који финансира Влада Шведске и имплементира УНДП у партнерству са УНИЦЕФ-ом и UNWOMEN у БиХ, уз координацију Канцеларије резидентног координатора УН-а.

Циљ је да се покрене реализација пројеката који доприносе имплементацији Оквира за реализацију Циљева одрживог развоја БиХ и који доприносе реализацији принципа „Нико не смије бити искључен“.
 
Програм укључује осам јединица локалне самоуправе и три кантона у БиХ, који су одабрани као лидери у БиХ, када је ријеч о достизању одрживог развоја.
 
У име Града Бијељина, Одсјек за локални економски развој и европске интеграције, као координатор програма за Бијељину, аплицирао је са два пројекта за суфинансирање и оба су одобрена.
 
Говорећи о партнерском учешћу Техничке школе „Михајло Пупин“ у овом пројекту, директор Миленко Максимовић је истакао важност истог за ову образовну установу, јер ће наставни кадар, путем обука из области информационих технологија унаприједити своје знање, а исто пренијети ученицима.

 
- За нашу школу је веома  важно опремање рачунарских кабинета - 30 рачунара и 2 „паметне“ табле ће ученицима бити од велике користи, те допринијети унапређењу наставног плана и програма - рекао је Максимовић и подсјетио да до сада ученици нису имали практичну наставу из области информационих технологија код послодаваца, те да ће путем овог пројекта и уз сагласност Министарства просвјете и културе ученицима бити омогућена савремена практична настава код послодаваца.
 
Филип Божић из Кабинета Градоначелника је рекао да ће пројекат бити реализован путем партнерства са компанијом Elephant solutions и Техничком школом „Михајло Пупин“,  те да ће један од резултата бити опремање двије учионице, ИТ кабинета, у овој школи и омогућено обављање стручне праксе. Град Бијељина је за ову сврху издвојио више од 28.277,98 КМ, док је шведска влада издвојила  60.089,60 КМ.

- У времену великих транзиција и брзог развоја вјештачке интелигенције пројекти попут овога су од велике важности, како бисмо будуће стручњаке што боље припремили за тржиште рада - нагласио је Божић.
 
Шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције, Анкица Тодоровић, је појаснила да је данас одржан први састанак пројектног тима који ради на реализацији пројекта „Шанса за ИТ почетак“ који ће бити реализован у склопу програма који финансира шведска влада, уз сарадњу са УНДП-ом и УНИЦЕФ-ом.
 
- Ријеч је о пројекту који ће унаприједити наставни процес на смијеровима на којима се школују будући ИТ стручњаци. Партнерсво је склопљено са Техничком школом „Михајло Пупин“ и ИТ компанијом Elephant solutions, а подразумијева бројне активности - модификација наставног плана и програма за информатичка занимања у сарадњи са приватним ИТ компанијама, у складу са потребама тржишта, јачање капацитета професора и ученика, унапређење услова за извођење ИТ практичне наставе у Техничкој школи путем савременог опремања два ИТ кабинета, организовање практичне наставе код послодаваца, а све у циљу адекватног одговора на захтјеве тржишта - казала је Тодоровић и додала да се нада да ће Бијељина бити примјер осталим локалним заједницама како треба унаприједити наставни процес.