Official web site of
The City of Bijeljina

БИЈЕЉИНА: СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Фото: Гордана Перић Живановић

Дан Војске Републике Српске данас је обиљежен и у Бијељини. На Тргу краља Петра I Карађорђевића данас се, осим представника војске, организација које заступају интересе борачке популације и преживјелих бораца, окупио велики број грађана са жељом да прати дефиле застава.
 
Савјетник градоначелника Бијељине, Радослав Остојић, казао је да је данас један од најважнијих датума, не само у историји Републике Српске, већ српског народа у цјелини.
 
- Стварањем Републике Српске, постављен је камен темељац слободи српског народа на овој страни Дрине, а данашњи дан је прилика да се сјетимо свих бораца Војске Републике Српске и њихових страјешина - рекао је Остојић.
 
Предсједник Градске борачке организације, Миодраг Стевановић,  нагласио је да смо сви ми свјесни колику улогу и значај војска има за народ, државу и заједницу у цјелини.
 
- На данашнји дан 1992. године формирана је Војска Републике Српске. Историја је показала да тамо гдје није било српске војске, нема ни српског народа. Данашње окупљање је прилика да се сјетимо наших јунака и напоменемо да улогу војсе никада нећемо заборавити. Све датуме битне у историји војске обиљежаваћемо и у будућности. Не смијемо заборавити ни погинуле борце са територије Града Бијељина, а њих је 1080. Они су за ову земљу дали оно највриједније што су имали - рекао је Стевановић.
 
Предсједник Скупштине Града, Александар Ђурђевић, напоменуо је да морамо бити свјесни чињенице да данас у Републици Српској живимо слободно захваљујући онима који су своје животе уградили у њене темеље.
 
Командант Трећег пјешадијског батаљона, Мирослав Баљак, рекао је да је обавеза свих нас да младе и будуће генерације подсјећамо на голготу коју је, у борби за слободу, прошао српски народ, а данашње окупљање је један вид таквог подсјећања.