Official web site of
The City of Bijeljina

ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОСТУПКА ЈАВНИХ НАБАВКИ ПРОУЗРОКОВАЛЕ НОВЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ 



У Градској управи Града Бијељина данас је одржана конференција за представнике медија, на тему злоупотреба поступка јавних набавки дезинсекције (запрашивања комараца) на подручју Града Бијељине за 2023, 2024, и 2025. годину.

-  Поучени прошлогодишњим лошим искуством о опструкцији јавне набавке дезинсекције, овога пута смо истоврсну јавну набавку покренули 30. новембра 2022.године, што је заиста било најраније могуће вријеме за покретање те јавне набавке. До јучерашњег дана, када је планирано отварање понуда, уложено је пет жалби од стране четири различите фирме, све до једне без уплаћених такси, што је говорило довољно о намјери њихових подносилаца да те жалбе буду поднесене. Један од подносилаца јесте и фирма „Еко заштита“ из Бијељине којој није било довољно што им је прва жалба одбачена због неуплаћене таксе, већ су управо они прекјуче, последњег дана пред истек рока и пред отварање понуда поново уложили жалбу. У протеклом периоду, предреферендумска кампања коју је наш град претрпио, била је пуна изјава коалиције предвођене СНСД-ом које су имале за сврху да Градску управу и Градоначелника представе као неспособне, што наравно нису. Међутим, ни након што опозив Градоначелника није подржан, политички обојене опструкције се не заустављају. Морамо се запитати да ли је случајност што је власник фирме која на овакав начин опструише један, за становништво, врло важан посао стоји управо бивши предсједник градског одбора СНСД-а,- изјавио је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду, упитавши на крају да ли је то начин на који ови политички субјекти воле Бијељину и Републику Српску.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је да је због свега наведеног градоначелник Љубиша Петровић у име Градске управе, а у складу са одредбама Закона о кривичном поступку, одлучио да поднесе кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, против одговорних лица у  д.o.o. ,,Cosmosol-Group" из Сарајева, д.o.o. "Eкo-заштита" из Бијељине, д.o.o. ,,Санитарац" из Власенице и д.o.o. ,,Мулти Лаб“ из Тузле због постојања основа сумње да су својим радњама остварили елементе кривичног дјела Злоупотреба поступка јавне набавке.

- Посебно је потребно истаћи да је прва изјављена жалба „Еко заштите“ из Бијељине жалби „Санитарца“ из Власенице била идентична по формалној и материјалној садржини. Дакле, сваки став, параграф, па чак и знаци интерпункције у те двије жалбе апсолутно идентични, што недвосмислено говори о одређеним договорима између та два привредна друштва како би се организовано опструисала ова јавна набавка. Веома слична овим жалбама, нешто краћа по својој садржини, али у дијелу који је изјављен апсолутно иста наведеним двјема жалбама је и жалба фирме „Мулти Лаб“ из Тузле. По том је поднесена друга жалба „Еко заштите“, посљедњег дана пред отварање понуда за ову јавну набавку, садржине која је идентична жалби фирме „Мулти Лаб“ из Тузле. Што додатно употпуњује основаност сумње изражене у овој кривичној пријави – био је јасан Остојић.

Присутним представницима медија, на овој конференцији предочене су копије спорних жалби, како би се јавност могла увјерити у истинитост тврдњи изнијетих на овој конференцији. Жалбе су, такође, као доказ, приложене уз ову кривичну пријаву надлежном суду.

- Градска управа очекује да ће надлежни органи препознати тежину почињених дијела и предузети све потребне радње како би били утврђени кривци и санкционисани починиоци. Опстукцијом ове јавне набавке би могло доћи до већег угрожавања здравља грађана  Бијељине, што је починиоцима свакако познато, а могуће и јавног здравља у цјелини, уколико се узме у обзир опште позната чињеница да су комарци, којих због конфигурације терена и близине ријека Саве и Дрине на територији Семберије буде у поприличном броју, преносници бројних заразних болести, што је заиста недопустиво - закључио је савјетник Остојић.