Official web site of
The City of Bijeljina

31 ГОДИНУ ПОСЛИЈЕ „ТУЗЛАНСКЕ КОЛОНЕ“ ЗЛОЧИН ЈЕ И ДАЉЕ БЕЗ КАЗНЕ


Фото: Гордана Перић Живановић
 

У Тузли је данас обиљежена 31. годишница страдања војника ЈНА у „Тузланској колини“.

Један од шест стотина учесника „Тузланске колоне“ био је и Миодраг Стојановић, који је рођен у Тузли и који је радио у тузланској касарни. Током поменуте акције повлачења био је рањен и заробљен.

Присјетивши се почетка повлачења, Стојановић је рекао да је било договорено да дођу у Пожарницу, мирно и без било каквих провокација и сукоба, међутим исход је био сасвим другачији - колона војника нападнута је на раскршћу у Брчанској малти.

Он није крио разочарање због чињенице да починиоци нису кажњени, каже да је у Тужилаштву био два пута у својству свједока, али да се све завршило само на томе.

Обраћајући се присутнима, савјетник градоначелника Бијељине, Радослав Остојић, казао је да су војници којима се данас изражавају помен и поштовање, заслужни за постојање и одбрану Републике Српске, јер су својом жртвом означили почетак борбе за слободу и опстанак.

- Вјерујем да је и послије толико година тешко пронаћи утјеху, али породице, пријатељи и саборци убијених војника треба да буду поносни на њих, јер су погинули на правди Бога, ничим не заслуживши такву судбину. Чисте душе и чистих руку су отишли на неки бољи свијет, а ми треба да се запитамо да ли можемо боље бранити нашу Републику од других и од нас самих. Боља Република Српска је једини начин да се одужимо мученицима из Тузланске колоне - рекао је Остојић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, рекао је данас у Тузли да у тражењу правде и борби да извршиоци злочина буду кажњени српски народ неће посустати, без обзира што је прошло више од три деценије.

- И данас, као и протеклих година, окупили смо се на овом мјесту да у славу и част невино страдалих војника положимо руже, помолимо се и одамо дужну почаст. Окупљањем у Тузли и испред Костурнице у Пучилама, желимо да подсјетимо да је ово један од злочина који се десио на територији БиХ, а за који тридесет и једну годину чекамо правду - истакао је Остојић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, поновио је да извршиоци овог злочина још увијек нису кажњени, тако да је ово још један у низу злочина без казне послије Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Жртве и породице погинулих и рањених и даље, нажалост, чекају правду. Попут злочина у Добровољачкој улици, ни овај није добио судски епилог - рекао је Егић и додао да је ово злочин без преседана, јер је на договорено примирје и повлачење војника ЈНА из Тузле одговорено супротно - млади војници су нападнути, многи су изгубили животе или остали трајни инвалиди.

Нагласивши да ће Република Српска увијек обиљежавати овај дан, Егић је истакао да нема посустајања у борби за правду, док сви починиоци не буду кажњени за своја злодјела.

Потпредсједник Скупштине Републике Српске, Петко Ранкић, подсјетио је да је су у колони убијена  предесет и четири војника, рањено њих осамдесет, а да је више од 120 било заробљено. Он је  нагласио да је једино што деценијама тражи српски народ правда која треба да буде једнака према свима - према припадницима свих народа у БиХ.

Осим при окупљању у Тузли, помен страдалим војницима одржан је и на Градском гробљу у Пучилама.

Учесник „Тузланске колоне“ био је и Радојица Илић, који је послије напада остао инвалид четврте категорије. Он је на данашњем скупу у Пучилама рекао да више није сигурно шта, по овом питању, може да се очекује од правосуђа БиХ и апеловао на надлежне да наставе у трагању за истином, у циљу кажњавања починилаца и напоменуо да су свједоци масакра бројни.