Official web site of
The City of Bijeljina

РЕЗУЛТАТИ КАСНЕ - БИЈЕЉИНИ ХИТНО ПОТРЕБНА ЛАБОРАТОРИЈА


Фото: Гордана Перић Живановић
 
Због забрињавајуће чињенице да ни након 48 часова нису стигли резултати за преко 30 послатих узорака од свињa за које се сумња да су заражене вирусом афричке куге, које се узгајају на великим фармама које броје по неколико хиљада свиња, Локални кризни центар упутио је надлежним установама захтјев за хитно и неодложно опремање и оспособљавање за рад лабораторије са ПЦР апаратуром, који би био смјештен у Бијељини.
 
Захтјев је упућен Ветеринарском институту Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука, али и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичком штабу за ванредне ситуације и Републичком кризном центру за контролу афричке куге свиња.
 
- У претходних 20 дана више пута смо тражили формирање лабораторије у Бијељини и указивали на хитност и непходност, али нисмо наилазили на разумијевање и позитиван одговор са друге стране, већ само на неоправдана безбрижна увјеравања како ће резултати стизати на вријеме и како територијална дистанца неће бити препрека ефикасном раду. Пракса је нажалост показала супротно, а Семберија одавно више нема времена за губљење. Институт у Бијељини већ има своје просторије на локацији ранијег Пољопривредног завода, што би могла бити олакшавајућа околност приликом опремања и оспособљавања за рад пријеко потребне лабораторије - саопштено је из Локалног кризног центра.