Official web site of
The City of Bijeljina

ПОЗНАТА ИМЕНА УВОЗНИКА СВИЊА ПРЕД ПОЈАВУ КУГЕ - ГРАД ОЧЕКУЈЕ ИСТРАГУ



На данашњој конференцији за медије градоначелник Љубиша Петровић је изнио најновија сазнања и актуелни пресјек стања поводом епидемије афричке куге свиња.
 
Град је још на почетку епидемије, прије око 40 дана, од Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ тражио да дају податке о томе ко је и када увозио свиње на подручје града Бијељина.
 
- Након 40 дана Канцеларија за ветеринарство нас је удостојила одговаора и дала податке да је од почетка године до 20. јуна увезено 3.310 прасади намијењених за тов и да су увозници били „Агро Стевановић“ с.п. Цвијета Стевановић, Средња Чађавица заселак Липик, „ГМ пром“ Доњи Магнојевић и „Франко Џеп“ Брчко Дистрикт БиХ, који је регистрован и у Вршанима и у Брезовом Пољу. Сада тражимо од истражних органа да нам кажу односно расвијетле чињенице о томе из којих држава и регија је вршен увоз и да ли су, у тренутку увоза, то била заражена и угрожена подручја Данске, Њемачке и шире, којом путањом су се те животиње кретале док нису дошле у Бијељину и који ауто-превозници су их транспортовали, када су животиње стигле на одредиште, да ли су испоштоване све мјере прописане законом са акцентом на обавезном карантину по увозу и гдје су у коначници та прасад завршила - био је јасан Петровић и додао да од истражних органа очекује брзе одговоре, како би случај био расвијетљен до краја.
 
Према ријечима Петровића, Канцеларија за ветеринарство је бар саопштила ко су увозници стоке, односно, прасади, док се УИО није удостојила да достави тај података, бранећи се тврдњама како не могу откривати идентитет правних лица, иако све податке о правним лицима као што је порески број и слично објављују на свом сајту.
 
- Оно што је нелогично и забрињавајуће је да су на царинском подручју БиХ издате 23 царинске декларације за пролазак живе стоке, тачније, свиња кроз земљу од 1. марта до 20. јуна, а Канцеларија за ветеринарство, која издаје рјешења за превоз за исти тај период није издала ниједно рјешење за провоз свиња кроз територију БиХ. Дакле, не зна се у ком здравстваном стању су свиње које се провозе кроз БиХ. Да су у питању два или три транзита, па и да разумијемо да КЗВ није издавала рјешења о превозу живих животиња - прасади, али 23 проласка кроз територију БиХ без обавјештења и издатих рјешења КЗВ заиста је невјероватно. То само говори да држава нема надзор и контролу над здравственим стањем животиња, односно, свиња које пролазе кроз територију БиХ - оштар је био Градоначелник.
 
Закључно са јучерашњим даном еутаназиране су 15.703 животиње, али то није коначан број. Нови позитивни узорци говоре о томе да ће до петка број еутаназираних животиња достићи цифру од 20.000. Градоначелник је рекао да би 30.000 еутаназираних свиња значило крај за свињогојство Семберије што никако не смије да се допусти и најавио састанак ширег обима у петак, 4. августа, у Центру за културу на који ће бити позвани сви пољопривредни произвођачи са подручја Града који се баве свињогојством, како би заједничким снагама изнашли рјешење за овај проблем, макар то значило протесте, које ће градоначелник без сумње подржати и поново стати уз свој народ.

- Закључно са јучерашњим даном, директна штета већ премашује седам милиона КМ, а ова цифра није коначна. Због тога смо тражили од Компензационог фонда да хитно и неодложно обезбиједи додатна средства, јер је то њихова законска обавеза, како би исплата обештећења могла неометано да се одвија. Републичке власти су до сада издвојиле три милиона КМ, која су утрошили већ у првој седмици готово у цјелости, а додатних средстава још нема ни у најави. Ако ће се за други круг обештећења чекати више мјесеци и ако ће се износи смањити, као што се то дешавало другдје, биће потребно извршити притисак на представнике власт у виду протеста и не дозволити овакву неправду, али о свим детаљима ћемо се договорити у петак са нашим домаћинима, јер је у коначници овај проблем највише погодио њих - поручује Петровић и додаје да су додатна средства потребна и за интервентн откуп којим се тренутно уопште не обухватају прасад и свиње ван класе, што је недопустиво јер Семберија тренутно броји преко 10.000 прасади чија је тржишна вриједност преко два милиона КМ. Због овога је упућен и захтјев за средства за интервентн откуп за прасади, јер узгајивачи немају коме да продају своју робу, пошто се комплетна Семберија сматра угроженим и зараженим подручјем, а правилници се и даље не мијењају.