Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

NASTAVLjA SE TREND POVEĆANjA BROJA PREDUZETNIKA NA TERITORIJI GRADA BIJELjINA


Foto: Gordana Perić Živanović

 
Šestu godinu zaredom, u Bijeljini je zabilježen stalan trend rasta preduzetnika. Po broju registrovanih i broju aktivnih preduzetnika, Bijeljina se nalazi na drugom mjestu u Republici Srpskoj. Prema podacima gradskog Odjeljenja za privredu, i u tekućoj godini zabilježen je značajan trend povećanja broja samostalnih preduzetnika koji posluju na teritoriji Grada Bijeljina.
 
Odobrenje za rad je dobilo 249 preduzetnika. S druge strane, u toku ovog perioda su trajno odjavljene 202 preduzetničke radnje, dok je privremeno sa radom prestalo njih četrdeset i osam.
 
Glavni razlozi za odjavu rada preduzetnika, kao i privremeni prestanak obavljanja djelatnosti su nerentabilnost poslovanja izazvana nedostatkom posla, visokim obavezama, povećanim cijenama energenata, skupim kreditima, slabom kupovnom moći stanovništva i nelojalnom konkurencijom velikih preduzeća i trgovačkih lanaca, ali i sve češćim odlaskom radno sposobnog stanovništva na rad (ili zbog preseljenja) u inostranstvo.
 
Što se tiče privremenog prestanka rada, Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti je predvidio mogućnost da preduzetnici privremeno prestanu sa radom u skladu sa zakonom. Nakon isteka roka za privremeni prestanak, preduzetnici su dužni da podnesu prijavu o ponovnom početku obavljanja djelatnosti u roku od osam dana, po isteku privremenog prestanka obavljanja djelatnosti. Isto tako, preduzetnicima koji ne ispune ovu obavezu u propisanom roku, registracioni organ jedinice lokalne samouprave rješenjem utvrđuje prestanak obavljanja djelatnosti i briše preduzetnika iz registra. Po tom osnovu, po službenoj dužnosti odjavljeno je 14 preduzetnika.
 
Na području Bijeljine posluje 2.268 aktivnih preduzetnika, a od ukupnog broja registrovanih preduzetnika, 827 su žene, što je 36,46%.
 
Statistika je pokazala da je od 2020. godine trgovina imala primat, a od 2020. godine godine taj status pripada zanatstvu. Značajno je povećan i broj registrovanih agencija za pružanje intelektualnih usluga - najviše iz oblasti informacionih tehnologija.