Official web site of
The City of Bijeljina

Одговорно трошење донација из Европске Уније

Бијељину је јуче посјетила делегација амбасадора и дипломата Шпаније, Румуније, Шведске, Чешке, Белгије, Мађарске, Хрватске и Делегације Европске Уније у БиХ како би се упознала са током пројеката обнове после поплава који се финансирају средствима из Програма ЕУ за опоравак од поплава, уз подршку Развојног фонда Уједињених Нација (UNDP). Поред разговора са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем о посљедицама поплава, току обнове и плановима за заштиту од поплава у будућности, европске дипломате су посјетили основне школе „Свети Сава“ у Бијељини, „Дворови“ у Дворовима и „Меша Селимовић“ у Јањи, Средњу стручну школу у Јањи и Дјечји вртић „Чика Јова Змај“ у Бијељини у којима су оштећења од поплава поправљена захваљујући средствима из фондова ЕУ. Такође, овом приликом су уручени финансијски грантови за пет малих и средњих предузећа у укупном износу од 107.000 евра као подршка ЕУ оживљавању привредних активности у Граду Бијељина.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у БиХ Мелвин Асин је подсјетио да је ЕУ, већ у мају почела са интервентном помоћи поплављеним подручјима, а да је Програм ЕУ за опоравак од поплава покренут у августу:- За подручје Града Бијељина Европска Унија ће издвојити око три милиона евра за обнову како би се живот што прије вратио у уобичајене токове. Посебну пажњу смо обратили на најугроженије категорије становништва, па су зато школе и вртићи били један од приоритета када смо у августу почели са овим пројектом. Јако је важно да у локалним заједницама имамо добре партнере са којима можемо сарађивати на остварењу пројеката, а Бијељина је очигледно једна од таквих локалних заједница, с обзиром да смо видјели да се средства ЕУ одговорно користе, а да завршени или започети пројекти дају добре резултате.

Представљајући стање у Граду Бијељина након мајских и августовских поплава, градоначелник Мићић је истакао да је помоћ из ЕУ и земаља чланица била драгоцјена, како у најкритичнијим данима, тако и у вријеме обнове:- Ова помоћ је била важан допринос нашим настојањима да сачувамо људске животе, да прехранимо становништво на поплављеним подручјима, али нам доста помаже и у напорима да се живот на подручјима која су била поплављена што више нормализује. Уз подршку из фондова ЕУ успјели смо да до почетка школске године све школе оспособимо за одвијање наставе. Такође, у Бијељини ће бити реализован и пројекат обнове двије стотине породичних кућа средствима ЕУ за који се пријавило 1.700 домаћинстава, што је још једна потврда колико је та помоћ значајна становницима Града Бијељина, закључио је градоначелник Мићић.Дипломате земаља чланица ЕУ су такође истакли да је, поред мјера за обнову, много важније предузети мјере заштите од поплава у будућности, као и мјере за враћање радних мјеста изгубљених због поплава, односно, стварање услова за отварање нових радних мјеста и најавили су да ће ЕУ наставити да подржава БиХ у овим настојањима. У оквиру Програма ЕУ за опоравак од поплава, јуче су додијељени грантови за пет малих и средњих предузећа која су претрпила штету у поплавама – „Кико“, „Рашевић“, „Енерго-терм“, „Продукт“ и „Орто-дадо“ која су испунила строге услове предвиђене конкурсом, између осталих, и редовно измиривање пореза и исплата примања запосленима.