Official web site of
The City of Bijeljina

Нови живот старих тканина


Тканине могу имати више живота ако руке умјетника знају да их оживе, порука је са изложбе „Нови живот старих тканина“ одржане у радионици „Етно-креатива“ која дјелује у оквиру Српског културно-умјетничког друштва „Јања“ из Новог насеља Јања. На изложби су представљени радови настали у оквиру прекограничног пројекта између Србије и БиХ чији носилац је било Удружење „Креативна визија“ из Лознице, а партнери су били из јањанске радионице. Пројекат је подржала Стална радна група за регионални и рурални развој Југоисточне Европе, у сарадњи са Њемачком организацијом за техничку сарадњу.



​Изложени предмети су израђени ручним традиционалним техникама, а карактеристични су по томе што су у потпуности или дјелимично настали од старих тканина које више углавном нису биле за употребу.
По ријечима Цвије Крајишник из „Етно-креативе“ и Снежане Перић из „Креативне визије“, на тржишту је највећа потражња за ручним радовима на којима се комбинује традиционални и савремени дизајн, а сви ови производи ће наћи свој пут до купаца у сувенирницама и на етно-базарима.
Изложбу је отворио градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је подсјетио да је радионица у Новом насељу Јања основана уз подршку Градске управе, а да су жене које стварају у овом простору оправдале ову подршку.
- Ова изложба има низ добрих ефеката – прекограничну сарадњу, очување традиције, пројектни приступ активностима удружења који су најбољи начин да се укључимо у савремене европске токове у којима дјелује невладин сектор... Град Бијељина велику пажњу посећује прекограничној сарадњи, наш Одсјек за локални економски развој и европске интеграције добро ради свој посао, а имамо и добру сарадњу са удружењима грађана и сусједним локалним заједницама у Србији, прије свега са Лозницом, Шапцм и Богатићем – оцијенио је градоначелник Мићић.