Official web site of
The City of Bijeljina

Дани меда у Семберији




У оквиру шестог дана „Пантелинских свечаности“, на Тргу краља Петра првог Карађорђевића одржана је традиционална манифестација „Дани меда у Семберији“, у којој су учествовали пчелари са територије Града Бијељина и других локалних заједница Републике Српске.
 
- Ово је била веома тешка година за семберске пчеларе и потребна нам је већа подршка друштва и надлежних институција. Искористићу ову прилику да, у име свих пчелара, замолим наше суграђане да буду савјесни и да се уздрже од неконтролисане употребе хемикалија, које су веома штетне за здравље и живот пчела, у пољопривреди и свакодневном животу - истакао је предсједник Удружења пчелара „Семберија“ Милан Симеуновић.
 
На територији Града Бијељина регистровано је око 300 пчелара, а процијењује се да је број нерегистрованих пчелара, који имају мањи број кошница, већи од броја регистрованих.
 
- Ова манифестација је значајна за Град Бијељину као добра промоција меда и пчелињих производа, чија је конзумација један од најбољих начина за очување и јачање људског имунитета, а јак имунитет нам је у времену глобалне пандемије потребнији него икад. Наша је обавеза да подржимо пчеларе јер, поред изузетног значаја њихових производа за здравље грађана, пчеле су незамијењива карика у ланцу био-екосистема - нагласио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.