Official web site of
The City of Bijeljina

Обиљежена годишњица ослобађања становништва Смолуће, Тиње и Потпећа




Градска борачка организација Бијељина обиљежила је 29. годишњицу ослобађања становништва Смолуће, Тиње и Потпећа из непријатељског окружења. Парастосу који је организован испред споменика палим борцима Војске Републике Српске из ова три села присуствовали су њихови саборци, родбина, пријатељи, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и предсједник Скупштине Града Александар Ђурђевић.

Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић подсјетио је присутне да је 70 становника Смолуће, Тиње и Потпећа страдало током опсаде ових села, а да је њих око 150 погинуло током Одбрамбено-отаџбинског рата.
 
- Мјештани ових села остали су на својим огњиштима 1992. године, али су се нашли у окружењу и под свакодневним нападима надмоћнијих јединица Армије БиХ, који су имали за циљ њихово физичко уништење. Успјешном акцијом Војске Републике Српске извршен је пробој до тих села и становништво је евакуисано на територију Републике Српске и већина њих је нала уточиште у Семберији. Судбина Смолуће, Тиње и Потпећа јасан је доказ неопходности очувања Републике Српске, и опомена свим Србима каква их судбина чека без ње - нагласио је Стевановић.
 
Предратни становник Смолуће Љубан Илић истакао је да је пробојем и евакуацијом становништва Смолуће, Тиње и Потпећа око 7 хиљада људи спашено од извјесне смрти.
 
- Акција ослобађања Смолуће је једна од најбоље изведених и најхуманијих акција Војске Републике Српске. Наша је обавеза да чувамо болну успомену на тешке дане у окружењу и да се сјећамо наших жртава, без којих данас не би живјели у слободи - подсјетио је Марковић.
 
Градоначелник Љубиша Петровић сматра да је морална, духовна и етичка обавеза српског народа да никада не заборави херојски подвиг војника који су одбранили и ослободили становништво Смолуће, Тиње и Потпећа.
 
- Цијена слободе је, крвљу наших бораца, високо плаћена али Република Српска, која је гарант наших живота и слободе, је створена и наставља да живи. Наша је обавеза да младим генерацијама преносимо патриотски дух и сјећања на њихову жртву, како би заувијек сачували нашу слободу и Републику Српску - истакао је градоначелник Петровић.
 
Након парастоса и помена положени су вијенци испред спомен-обиљежја палим борцима Војске Републике Српске из Смолуће, Тиње и Потпећа.