Official web site of
The City of Bijeljina

Бијељина и Зрењанин - пријатељство и сарадња



Делегација града Бијељина, предвођена градоначелником Љубишом Петровићем, посјетила је Зрењанин поводом главних годишњих градских свечаности које се одржавају у оквиру манифестације „Дани пива“. Том приликом су о стању у два братска града и плановима за наредни период, али и о могућноситма за унапређење сарадње, разговарали са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром и предсједником Скупштине града Чедомиром Јањићем и њиховим замјеницима Сашом Сантовцем и Оливером Митровићем, као и представницима Требиња и румунског Арада, који су такође боравили у посјети Зрењанину.
 
- Први пут сам посјетио Зрењанин и изузетна је част да смо дочекани са оволико гостопримства и пријатељства. Поред бројних сличности, Бијељину у Зрењанин повезују и бројне личне и породичне везе становника наша два града, које су почеле да се успостављају још у вријеме првих колонизација послије свјетских ратова и нису прекинуте све до данас. Видјели смо одлично организован фестивал, посјетили смо један од најбољих музеја у Србији, имамо сличне потенцијале и вјерујем да можемо много да учимо једни од других. Зато су овакви сусрети важни и потребни – оцијенио је градоначелник Петровић.

Зрењанин и Бијељина су споразум о сарадњи, односно, братимљењу потписали 2018. године, након вишегодишњих контаката и размјене искустава.