Official web site of
The City of Bijeljina

АФРИЧКА КУГА СВИЊА: ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА



На данашњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације, на којем су разматрани ситуација и активности на сузбијању афричке куге свиња, донесена је одлука о проглашењу ванредне ситуације на цијелом подручју града Бијељина.
Одлуком је, између осталог, одређено да су грађани, предузећа и друга правна лица са подручја града Бијељина дужни спроводе мјере ради сузбијања заразе и ангажују материјално-техничка добра којима располажу, омогуће предузимање техничких и других мјера заштите од стране других учесника у акцији, а које нареди Градски штаб и Локални кризни центар. Такође, обавезни су да ставе на располагање материјално-техничка средства која подлијежу обавези давања тих средстава, а на захтјев Градског штаба и ЛКЦ, одазову се на позив за укључивање у акције и мјере сузбијања заразе.

Излажући тренутно стање, градоначелник је навео да је до сада еутаназирано и у складу с прописима укопано укупно 3212 свиња различитог узраста, да је болест откривена у 11 мјесних заједница, односно, 76 домаћинстава, од чега је еутаназија извршена у 59 домаћинстава.
- Ситуација се свакодневно усложњава, а од првог дана екипе су на терену и врше узорковање, еутаназију и укопавање животиња. Захвални смо свима који се неуморно боре да се болест сузбије, али људи су на ивици снага. Истовремено, инспектори праве процјену штете и већ сада је јасно да је штета милионска. Притиснути неизвјесношћу и непознаницама око исплате штете, узгајивачи свиња често не пријављују болесне свиње и тиме доприносе ширењу заразе. Зато је потребно да се хитно почне са исплатама штета, како би се повратило повјерење људи, а на рачуну градског Аграрног фонда и даље има два милиона конвертибилних марака које треба искористити за ову намјену - био је јасан градоначелник Бијељине и координатор Локалног кризног центра Љубиша Петровић.

Градски штаб за ванредне ситуације је донио одлуку да се настави материјално-техничких средстава за потребе сузбијања заразе, прије свега, муниције и друге опреме за еутаназију, спужви за дезинфекционе баријере и друге опреме.

Како би се умањила штета, али и пресјекао ланац заразе, Штаб је усвојио и закључак да је потребно почети интервентни откуп свиња, чије месо би даље било третирано у складу са прописима.