Official web site of
The City of Bijeljina

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИ БРОД ЗА ЧИШЋЕЊЕ ПЛАСТИЧНОГ ОТПАДА НА РИЈЕКАМА СТИГАО У БИЈЕЉИНУ



Грађанима Бијељине данас је представљен брод специјализован за прикупљање плутајућег отпада са ријека и језера, који ће у наредне три године чистити ријеку Дрину, као дио еколошког пројекта вриједног 220.000 долара, чији носилац је бијељински Ротари клуб. Пројекат има за циљ смањење загађења, првенствено пластичним отпадом, ријеке Дрине и њених више од стотину језера и притока, али и образовања младих и промоције понашања које штити животну средину. Пројекат ће бити спроведен у сарадњи са низом ротари клубова, прије свега из Визбадена и Лознице, уз подршку Града Бијељина.
Радован Радовановић из бијељинског Ротарија истакао је да је, поред исправљања немара према природи, важно дјеловати превентивно на промјени односа према природи и смањењу загађења ријека. 
- Зато ћемо у наредним годинама организовати низ активности у предшколским установама и основним школама у Бијељини и радићемо заједно с грађанима на очувању природе – поручио је Радовановић. 
Мирјана Иванковић из градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине је истакла да заштита животне средине представља један од најкомплекснијих изазова данашњице, те да Град Бијељина подржава и учествује у бројним активностима везаним за заштиту животне средине, додавши да ће Град подржати овај пројекат и, између осталог, обезбиједити простор у којем ће брод бити смјештен, гориво, редовно одржавање брода и одвоз прикупљеног смећа. 
Томислав Перић из лозничког Ротари клуба је нагалсио да је загађење животне средине пластиком означено као једно од најопаснијих загађења и подсјетио да је у акцији чишћења Дрине у близини ХЕ Зворник само за четири дана прикупљено четрдесет и пет тона смећа.
- Цијели ток Дрине је оптерећен смећем. Проблем постоји и на језеру Перућац и око хидро-електрана Вишеград, Бајина Башта и Зворник. Због овог стања размјењивали смо мишљења о заједничким акцијама и смијерницама за побољшање постојећег стања на ријекама, што је довело до укључивања у овај пројекат, како бисмо заједничким снагама обезбиједили овакав брод. Активност је покренуо Ротари клуб из Бијељине, а ми смо се, као партнери, прикључили - појаснио је Перић.
Шеф маркетинга њемачке компаније „Евервејв“ (Everwave) Инга Хилбиг, изразила је наду да ће мисија чишћења ријека од пластике и другог отпада бити успјешна и нагласила да је овај еколошки проблем изражен у цијелом свијету, не само на овим просторима.
- Један од највећих произвођача отпада је Њемачка, те стога долази морална обавеза да се ова држава активно укључи у рјешавање тог проблема на само у оквиру својих граница, већ и шире, јер отпад нема границе - била је јасна Инга Хилбиг.