Official web site of
The City of Bijeljina

ГРАДОНАЧЕЛНИК И МИНИСТАР ОБИШЛИ ПОДРУЧЈЕ ПОГОЂЕНО НЕВРЕМЕНОМ



Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и министар пољопривреде шумарства и водопорвреде Саво Минић данас су обишли нека од подручја Семберије која су у синоћном олујном невремену претрпјела огромну штету на пољопривредним површинама.
 
У разговору са Витомиром Ђокићем у Великој Обарској чије домаћинство није заобишла олује, процијењено је да је само у овом домаћинству штета на пластеницима близу 7.000 КМ, али и да су осим у Великој Обарској, пластеници уништени и у Горњем и Доњем Црњелову, Батковићу, Броцу, Остојићеву и околним селима.
 
Петровић је подсјетио да је на јутрошњој сједници Градског штаба за ванредне ситуације проглашено стање елементарне непогоде, те да су именоване четири комисије за процјену штете, које су већ на терену.
 
Од јутрос је отворена и телефонска линија за брзу пријаву штета у пољопривредним газдинствима - 055 233 429 која је отворена од 7.00 до 21.00 час.
 
Петровић је нагласио и да је Град већ послао захтјеве за помоћ и подршку и институцијама на нивоу Републике Српске и БиХ, јер по обиму штете проблем увелико превазилази локалне оквире.
 
- Штете су претрпјеле и друге локалне заједнице и зато је битно да се у рјешавање проблема укључе све институције како бисмо помогли пољопривредним произвођачима. Оне морају да се изјасне у коликом постотку могу помоћи пољопривредницима да издрже ову катастрофалну производну годину - казао је Петровић.
 
У домаћинству Витомира Ђокића уништени су или оштећени најлони на пластеницима и дио пољопривредних производа на укупно 34 пластеника паприке, патлиџана и краставца.
 
Ђокић наводи да се обратио Граду за помоћ и да се нада да ће заједничким снагама бити пронађено рјешење.
 
Министар Минић је као главни проблем навео то што пољопривредници још увијек нису у потпуности опредијељени за регистрацију пољопривредне производње.
 
- Треба да будемо свјесни да пољопривредни произвођачи морају регистровати своју дјелатност. Република Српска је три пута више него до сада издвојила средства за осигурање. Ми дајемо 50 одсто суме за осигурање. Имамо информацију да Градска управа Бијељине учествује са 20%. Пољопривреда је фабрика под ведрим небом и мора бити осигурана - био је јасан Минић и додао да проблем настаје када то није случај, као у овом случају, односно, да произвођач живи од ове производње, а формално-правно, не постоји могућност за помоћ, јер производња није регистрована.
 
- Ипак, контактиране су Републичкa управа цивилне заштите и све остале локалне заједнице које је погодило невријеме, како би био обезбијеђен најлон за произвођаче који нису регистровани - навео је Минић.