Official web site of
The City of Bijeljina

ЗАТРАЖЕНО ПРОШИРЕЊЕ ИНТЕРВЕНТНОГ ОТКУПА И НА ПРАСАД



С обзиром на бројна питања узгајивача свиња и закључак са јучерашње сједнице Локалног кризног центра (ЛКЦ) за контролу афричке куге свиња (АКС), синоћ је ЛКЦ упутио захтјев Републичком штабу за ванредне ситуације, Републичком кризном центру за контролу АКС и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да се интервентним откупом и клањем свиња обухвате и прасад (до 35 кг) и свиње ван класе (преко 130 кг).
 
Према подацима којима располаже градско Одјељење за пољопривреду и информацијама са терена, на подручју града Бијељина има преко десет хиљада прасади (до 35 кг), чија је тржишна вриједност око два милиона конвертибилних марака, према важећем Цјеновнику тржишта свиња у Републици Српској на дан 24. јула 2023. године.
 
Становиште стручњака је да се печење прасади на ражњу не сматра термичком обрадом, тако да је једино прихватљиво да се интервентни откуп и клање свиња односи и на прасад (до 35 кг).
 
- Дубоко увјерени да Вам није у циљу да наведене тежинске категорије свиња буду предмет еутаназије, надамо се да ћете поступити у складу са овим захтјевом и Закључком  Локалног кризног центра за контролу афричке куге свиња на подручју Града Бијељина - наводи се у захтјеву ЛКЦ-а.
 
Локални кризни центар још увијек чека одговор од овог Министарства за тражени састанак са ветеринарским стручњацима на којем би се јасно дефинисали услови под којим се може безбједно конзумирати месо са угроженог и зараженог подручја, односно, како га треба третирати да би било безопасно за исхрану.
 
Према извјештајима надлежних служби, очекује се да ће данас број еутаназираних свиња достићи 12.000, чија вриједност је процијењена на око пет милиона КМ.