Official web site of
The City of Bijeljina

ДУЧИЋЕВИ И МАГИНИ САТИ - НОВИ ДОГАЂАЈ НА КУЛТУРНОЈ МАПИ СЕМБЕРИЈЕ


 
У организацији Градске управе, а у сарадњи са установама културе нашег града, у Бијељини ће од 25. до 27. новембра бити први пут одржана културна манифестација „Дучићеви и Магини сати“, у част љубави између Јована Дучића и Магдалене Живановић, прве бијељинске пјесникиње и 130 година од Дучићевог доласка у Бијељину.
 
„Дучићеви и Магини сати“ почеће у суботу, 25. новембра, у 11.00 часова, откривањем бисте Јовану Дучићу у дворишту Основне школе „Јован Дучић“ у Бијељини. Сат времена касније, у 12.00 часова, у Галерији Центра за културу „Семберија“ биће отворена изложба „Писма Дучића и Маге“, организована уз подршку Удружења Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини, док ће „Чајанка са Дучићем и Магдаленом“ трајати од 13.00 до 14.00 часова на платоу испред зграде Градске управе (у случају кише, у Великој сали зграде Градске управе).
 
Најсвечанији дио првог дана манифестације биће први „Бијељински бал“ у хотелу „Дрина“ од 19.00 часова, на којем ће бити оживљена атмосфера из времена у којем су живјели Дучић и Мага. За музичко-поетски дио програма на балу задужени су умјетници из СКУД-а „Семберија“ и Градског позоришта „Семберија“, а госте очекују и свечана вечера и музички програм након вечере. Бал је хуманитарног карактера, а приход од продатих улазница и добровољних прилога намијењен је члановима Удружења родитеља дјеце с потешкоћама у развоју, дјеце у ризику и дјеце на маргинама друштва „Бијељинска дјеца сунцокрети“.
 
Улазнице за бал су у продаји на билетарници Центра за културу „Семберија“, уз обавезно навођење имена и презимена, а посјетиоци бала ће бити замољени да поштују прикладан дрес-код, односно, начин облачења.
 
Наредног дана, 26. новембра, од 18 часова у Соколском дому, у оквиру „Пјесничке вечери“ бити представљени млади бијељински пјесници, а гост вечери ће бити познати српски пјесник и писац Перо Зубац.
 
Тродневна манифестација посвећена љубави и пјесништву биће затворена 27. Новембра, представом „Благо (у) нама“, рађеној по мотивима Дучићевог дјела „Благо цара Радована“. Представу од 20.00 часова на позорници Центра за културу играће глумци из Продукције "Ареус" из Србије.