Official web site of
The City of Bijeljina

Дан „малих дивова“ - 17. новембар



Данас су службенице шалтер-сала и пријемне канцеларије Градске управе Града Бијељина, које непосредно сарађују са грађанима, носиле љубичасту боју у знак подршке пријевремено рођеној дјеци и њиховим родитељима.

Дан пријевремено рођене дјеце у свијету се обиљежава од 2009. године у сврху подизања свијести и скретања пажње друштва на озбиљне проблеме пријевремено рођених беба, али и њихових родитеља. Пријевремено рођена дјеца називају се и „малим дивовима“ због своје, често врло мале, тјелесне масе на рођењу, али и због дивовске снаге коју показују у свом опоравку и одрастању. Пријевремено рођена дјеца су осјетљивија и у већем ризику од бројних обољења и потешкоћа, него дјеца рођена „у термину“ и због тога им је потребна појачана њега и пажња. У првим данима њиховог живота на овом свијету пред њима су озбиљни изазови и борба за опстанак, али ни борба њихових родитеља није лака. Родитељство, које је само по себи велики изазов, у случају пријевременог порођаја са собом носи додатни страх, нeизвјесност и ишчекивање, а родитељи "малих дивова" имају дивовска срца носећи ово велико бреме. Због тога овој дјеци и њиховим родитељима треба сва доступна подршка друштва, како физичка тако и емоционална, али и финансијска.

- Љубичаста боја, која симболизује осјетљивост и изузетност, постала је заштитни знак пријевремено рођене дјеце у свијету, а наше службенице поносно су је данас истакле на својим униформама, пружајући несебичну подршку свим „малим дивовима“ и њиховим родитељима, како би знали да у свoјој борби нису сами - рекла је Драгана Копривица из Одјељења за општу управу.

Обиљежавање овог Дана подржало је и градско Одјељење друштвених дјелатности, које по природи свог посла, свакодневно сарађује са родитељима и помаже им у остваривању њихових и права њихове дјеце, па је, као такво, најбоље упознато са изазовима на које родитељи дјеце свих узраста свакодневно наилазе.