Official web site of
The City of Bijeljina

Отворена изложба Писма Дучића и Маге


Фото: Гордана Перић Живановић
 
У Галерији Центра за културу „Семберија“ отворена је изложба „Писма Дучића и Маге“, као дио културно-умјетничке манифестације „Дучићеви и Магини сати“ која је данас почела у Бијељини и која ће трајати до понедељка, 27. новембра.
 
Филип Божић из Кабинета градоначелника је рекао да изложба обухвата љубавна писма која су размјењивали Магдалена и Дучић. Материјал за ову изложбу, односно писма, је Галерији уступила Матица српска из Новог Сада, најстарија српска књижевна, културна и научна институција. Заправо, Музеј Семберије је добио скенирана писма, а потом је услиједила транскрипција. Допринос изложби, а самим тим и цијелој манифестацији, је дало и Удружење Херцеговаца из Бијељине, јер је, захваљујући ангажовању овог удружења, из легата Јована Дучића у Требињу стигао дио материјала за изложбу.
 
Тања Лазић из Музеја Семберије је изразила велику захвалност Матици српској на сарадњи без које изложба не би могла бити представљена. Осврћући се на појединости везане за поставку, Лазић је рекла да је ријеч о ограниченој колекцији писама које је сачувао, и Матици предао, Магдаленин сестрић, када је већ био у дубокој старости.
 
-  Tрудили смо се да представимо и неке основне елементе друштвеног живота тог времена у Бијељини, али и Дучићеве улоге у том кратком периоду боравка у Бијељини. Посебну пажњу смо посветили чињеници да је за културну историју нашег града веома важан књижевни опус Магдалене Живановић, који њу означава као прву пјесникињу у Бијељини, а можда и у Босни и Херцеговини - казала је Тања Лазић, аутор ове изложбе.
 
Реализација изложбе представља плод заједничког дјеловања Музеја Семберије и  галерије Центра за културу. Изложба је отворена до понедељка, 27. новембра.