Official web site of
The City of Bijeljina

Први бијељински бал - хуманитарно враћање у вријеме Дучића и Магдалене


Фото: Гордана Перић Живановић

Први „Бијељински бал“ одржан је вечерас у хотелу „Дрина“, као дио културно-умјетничке манифестације „Дучићеви и Магини сати“ која је почела откривањем бисте Јована Дучића у дворишту Основне школе која носи његово име.

Увертира за бал је била „Чајанка са Дучићем и Магом“ одржана у поподневним сатима у Великој сали зграде Градске управе, а глумци бијељинског позоришта су у потпуности успјели да дочарају дух неких прошлих времена.

Наглашавајући да је организовање једног оваквог вишедневног догађаја доказ да Бијељина сигурним корацима иде напријед у намјери да постане културни центар овог дијела Српске, градоначелник Љубиша Петровић је појаснио основну идеју која је претходила цјелокупном пројекту.
- Вечерашњим балом постајемо дио времеплова који је почео 4. новембра далеке 1893. године, када су се, управо на овом мјесту, упознали прва бијељинска пјесникиња Магдалена Живановић и Јован Дучић, тада учитељ и пјесник, а касније академик и дипломата. Упркос изазовима и дешавањима у Бијељини тог времена, због којих је Дучић био приморан да напусти наш град, учени Бијељинци су успјели да сачувају писане трагове љубавне приче Дучића и Магдалене, а све то је нама послужило као основ за покретање једне нове културно-умјетничке манифестације - казао је Петровић и захвалио свим учесницима у организацији и самом балу, јер је први и основни циљ бала помоћ Бијељинској дјеци сунцокретима.

Филип Божић, члан Кабинета градоначелника Бијељине, је подсјетио да мјесто одржавања Бијељинског бала није случајно изабрано, јер су се баш ту упознали Мага и Дучић и додао да су идеја и цјелокупна организација дјело Градске управе уз сарадњу са СКУД-ом „Семберија“, Градским позориштем „Семберија“, хором „Србадија“, виолинисткињом Ањом Новаковић и Квартетом „Увертира“.

Предсједник СКУД-а „Семберија“ Бранка Савчић је рекла да је културно-умјетничко друштво које представља на неки начин носилац вечерашњег догађаја. Она се осврнула на цио пророцес припреме за вечерашњи наступ и истакла да је свему претходила детаљна анализа времена у којем су живјели Дучић и Магдалена, како би на вечерашњем балу биле представљене игре које се везују за тај временски период.

Глумица позоришта „Семберија“, Вања Кртолина, која је одлично дочарала лик Магдалене Живановић, рекла је да није било потребно много времена од идеје о балу до њене реализације, јер је жеља идејних твораца овог догађаја била изузетно јака, како бисмо још једном, сви заједно, прије свега показали хуманост на дјелу. Осим тога, поменута манифестација је новина на културној мапи Семберије, што је добар показатељ да друштво има слуха за праве вриједности.

У улози Јована Дучића био је Ненад Благојевић, такође глумац бијељинског позоришта. Заједно са Кртолином, Благојевић је читао љубавна писма која су размјењивали Мага и Дучић.

Он је изразио велику захвалност Градској управи на организацији оваквог догађаја који даје значајан допринос култури у нашој локалној заједници и додао да је одавно било вријеме да се на један овакав начин сви подсјетимо времена у којем су живјели семберски Ромео и Јулија.

Новчана средства прикупљена на балу биће прослијеђена Удружењу родитеља дјеце са потешкоћама у развоју, дјеце у ризику и дјеце на маргинама друштва - „Бијељинска дјеца сунцокрети“.