Official web site of
The City of Bijeljina

Састанак делегација Града Бијељина и Кантона Сарајево – унаприједити привредни развој


   
​Град Бијељина и Кантон Сарајево имају могућност да унаприједе сарадњу, подрже привреднике који су носиоци економског и друштвеног развоја у БиХ и осмисле пројекте са којима ће лакше обезбиједити средства Европске уније, оцијенио је градоначелник Мићо Мићић након састанка делегација Града Бијељина и Кантона Сарајево, одржаног у Градској управи Града Бијељина, a коме су, између осталих, присуствовали премијер и предсједник Скупштине Кантона Сарајево.
- Oбије стране су опредијељене да у складу са обавезама и пријатељским односима изграде бољи амбијент за живот грађана. Ми смо гостима изнијели наша искуства у вези са пословно-индустријским зонама и предложили да се из Семберије, која је годинама била житница БиХ, поново успостави директан пласман на сарајевске тржнице, те да разговарамо о заједничком наступу када је ријеч о повлачењу средстава ЕУ – истакао је градоначелник Мићић.
Он је нагласио да је од министара Владе Кантона Сарајево чуо добре приједлоге за помоћ повратницима, али и за инфраструктурне пројекте у мјесним заједницама.
- Наш слоган је „Бијељина – град будућности“ и ако желимо да га оправдамо морамо да будемо препознатљиви по развоју у цијелој БиХ, да усвојимо позитивна искуства из Сарајева, али и из Европе. Кантон Сарајево је постигао много у ИТ области и услугама, а ми с друге стране покушавамо да развијамо привреду и пољопривреду и мислим да можемо да удружимо снаге и заједно размишљамо о будућим пројектима – додао је Мићић.
Премијер Кантона Сарајево Един Форто рекао је да састанак у Бијељини представља покретање дијалога и да ће већ на наредној, узвратној посјети, бити усаглашени конкретни пројекти.
- Веома брзо ће услиједити позив Кантона Сарајево за узвратну посјету, јер желимо да сагледамо најбоље праксе, да разговарамо, видимо у којим секторима можемо да помогнемо Граду Бијељина, али и да та помоћ буде обострана. Драго ми је што је Бијељина наметнула имиџ пословне заједнице, што смо могли да видимо кроз видео-материјал који су нам приказали, а ми се тренутно у Сарајеву боримо да истакнемо приватни сектор у први план, тако да већ имамо неке заједничке тачке – навео је Форто.
Предсједник Скупштине Кантона Сарајево Елмедин Конаковић истакао је да, „ако  високе политике не могу да се договоре, онда кантонални и локални нивои морају“.
- Све градове у БиХ повезује јединствени трезорски рачун и свака марка више у Бијељини, Брчком, Сарајеву, Мостару, или било ком другом граду, једнако је вриједна. Ако је висока политика закочила процесе у земљи, онда нижи нивои власти морају да покажу супротно – да су за сарадању и напредак. У Бијељини смо чести гости у оквиру привредног форума који се овдје организује и имамо велике шансе да заједно наступимо ка одређеним фондовима, инвеститорима, конкурсима, и покажемо Европи да можемо да се договоримо – оцијенио је Конаковић.