Official web site of
The City of Bijeljina

ПРЕДСТАВЉЕН ЧАСОПИС „СРПСКА ВИЛА“ И РОМАН „ЗОРОЛОМАЦ“



 
У организацији Српског просвјетног и културног друштва ''Просвјета'' Бијељина вечерас је представљен часопис „Српска вила“ број 53 и роман „Зороломац“ аутора Саше Кнежевића у Музеју „Семберија“. Промоцији је присуствовао и градоначелник Љубиша Петровић.
 
О часопису  Српска вилa говорила је главна и одговорна уредница, проф. др Јелина Ђурковић, и чланови Уредништва: проф. др Цвијетин Ристановић, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић.
 
„С радошћу најављујем 53. број, јер то је нешто што нам даје снагу за сваки сљедећи број јер Вила није само републички часопис, она путује у Аустралију, Чешку, Пољску и Србију, тамо гдје су наши људи. Трудимо се да увијек убацимо неку новину, а да њен профил остане констатан. У овом броју проширили смо уређивачки савјет. У овом броју имамо преводе из Русије и Енглеске, а што се тиче домаће литературе настојимо да откривамо нове таленте, али и да претстављамо наше сталне сараднике“, рекла је проф. др Јелина Ђурковић.
 
Роман Зороломац је представио Саша Кнежевић, аутор, и проф. др Јелина Ђурковић.
 
„Ово је мој пети роман изашао у издању Градске библиотеке са Пала. Ради се о једном роману сложене структуре који је састављен од три приче које чине ослонац, нечега што се тек на крају сажима. У тим прима је кроз три последња вијека испричана судбина Срба у односу на Европу.Циљ овог роман је да покажемо да у неким историјским догађајима можемо учествовати врло активно, да на крају те приче стоје неки Срби који су након првог спрског устанка одлучили да када тада поробе ту Европу која нас поробљава стално“, рекао је аутор Саша Кнежевић.