Official web site of
The City of Bijeljina

НОВИНЕ У ПРАВИЛНИКУ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ



Овогодишњим Правилником о начину и условима подстицаја у пољопривредној производњи предвиђено је да се у граду Бијељини подстицаји могу остварити за подршку организованом откупу поврћа, воћа и рода дувана за 2020. годину, организован откуп пшенице рода 2021. године, подршку сточарству, подизању нових засада воћа, пластеничкој производњи и наводњавању, односно изградњи инфраструктуре.

Финансијска средства су предвиђена и за случајеве ванредних и непредвиђених ситуација, помоћ удружењима, трошкове камата, едукацију пољопривредних произвођача, сертификовање пољопривредне производње, суфинасирање анализе земљишта, набавку основног стада и пластеника, као и побољшање квалитета пољопривредног земљишта.

„Претходних година није било премија за произведену и продату пшеницу, а ове године је предвиђена у износу 2 пфенинга по килограму, односно максимално по кориснику до 1200 КМ. Планирано је да то буде редовна годишња мјера, за разлику од досадашње праксе, када је ова мјера увођена само у изборним годинама“, истичу из градског Одјељења за пољопривреду.

Новина је да ће пчелари на основу овог Правилника добити средства преко својих удружења, 80 КМ по кориснику до 30 пчелињих друштава, а преко 30 друштава 120 КМ по кориснику.

Такође, ново у односу на претходне правилнике је подршка за узгој квалитетно приплодних супрасних назимица, а подстицај могу очекивати пољопривредници који у овој години произведу најмање пет назимица.

Подстицај ће износити 100 КМ по назимици, а максимално 1000 КМ по кориснику.

Права на подстицајна средства Аграрног фонда града Бијељина имају правна лица (за поједине врсте подстицаја наведене у одређеном члану) и физичка лица која се баве пољопривредном производњом на територији града Бијељина.