Official web site of
The City of Bijeljina

Наставак братске сарадње Азова и Бијељине




Градску управу Бијељине посјетила је делегација из града побратима Азова, коју су чинили представници Градске управе Азова, Руске православне цркве, Војног козачког удружења „Свевелика војска донска“, Регионалне јавне добротворне организације „Оци Дона“, Музеја у Азову и студената Универзитета у Азову.
 
- У име Града Азова поздрављамо све становнике нашег града побратима Бијељине. Веома нам је драго што, без обзира на сва постојећа ограничења узрокована пандемијом, настављамо да његујемо и развијамо наше братске односе. Азов и Бијељина имају доста историјских сличности и добре могућности за међусобну сарадњу у свим областима, посебно у образовању, култури и домену јавних удружења. Вежу нас заједничка религија, историја, братство словенских народа и неопходност заједничког рада - истакао је шеф делегације Града Азова Димитриј Титов.
 
Парох азовског градског округа Александр Мирошниченко поклонио је градоначелнику Љубиши Петровићу икону Богородице азовске. Замјеник атамана Ростовског округа Војног козачког удружења „Свевелика војска донска“ уручио је градоначелнику Петровићу и предсједнику Скупштине Града Александру Ђурђевићу козачке медаље Светог Георгија побједоносца, а заставу донских козака, чије традиције његово удружење баштини, поклонио је Граду Бијељина.
 
- Имали смо један искрен и братски разговор са нашим гостима из Азова. Утврдили смо да највише простора за развој наше сарадње има у области културе и образовања, те смо договорили да, чим то епидемиолошка ситуација дозволи, група студената из Бијељине посјети Азов, а да Бијељина, уз свесрдну подршку Градске управе, угости њихове колеге из Азова. Вјерујемо у снагу наше братске љубави и искрене православне вјере која нас повезује, а томе свједоче и поклони које нам је данас уручила делегација из братског Азова. Народ Бијељине ће се молити пред иконом Богородице азовске за мир, љубав и слогу између српског и руског народа. Наше братство је доказано у најтежим историјским тренуцима и наша је обавеза да чинимо све да га сачувамо - нагласио је градоначелник Петровић.
 
Азов и Бијељина су градови побратими од 2018. године, а до братимљења је дошло на приједлог дјеце наша два града.
 
- Врата нашег града су увијек широм отворена за Азов и Русију. Србе и Русе вежу историјске, религијске и традиционалне везе. Велики број руских добровољаца је учествовао у Одбрамбено-отаџбинском рату и одбрани наших домова, а нећемо заборавити ни руску подршку српском народу у Савјету безбједности Уједињених нација. Надамо се да ћемо у будућности продубити нашу братску сарадњу - изразио је очекивање предсједник градске скупштине Ђурђевић.