Official web site of
The City of Bijeljina

Пријатељство локалних заједница Израела и Републике Српске




Делегација Федерације локалних власти Израела посјетила је Савез општина и градова Републике Српске.
 
- Предсједник Федерације локалних власти Израела и градоначелник Града Модин Хаим Бибас је велики пријатељ Републике Српске и српског народа, што доказује и чињеница да је ово његова дванаеста посјета Републици Српској. Господин Бибас и наши израелски пријатељи су нас увијек представљали у најбољем свијетлу на међународној сцени, а ова посјета је прилика да продубимо сарадњу, која ће бити крунисана у октобру потписивањем споразума између Федерације локалних власти Израела и Савеза општина и градова Републике Српске. Споразум ће отворити пут за успостављање партнерске и побратимске сарадње између локалних заједница у Израелу и Републици Српској, као и за јаче везе између наших народа - истакао је предсједник Савеза општина и градова Републике Српске и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.
 
Федерација локалних власти Израела окупља 257 локалних заједница, у којима живи око 9,5 милиона становника.
 
- Прије једанаест година Модин и Бања Лука су започели пријатељство и постали смо градови побратими. Ми желимо да и други градови Израела и Републике Српске успоставе партнерске и побратимске односе, зато смо позвали представнике Савеза општина и градова Републике Српске да присуствују нашој годишњој интернационалној конференцији, на којој ће присуствовати око стотину званица из Сједињених америчких држава, Европе, Далеког Истока, Аустралије и других крајева свијета. Република Српска је велики пријатељ Израела и сматрамо да је вријеме да унаприједимо наше односе и на нивоу сарадње локалних заједница - нагласио је предсједник Федерације локалних власти Израела и градоначелник Модина Хаим Бибас.
 
Након састанка у просторијама Савеза општина и градова Републике Српске, делегација Федерације локалних власти Израела и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић посјетили су поставку „Јевреји у Бијељини“ у Музеју „Семберија“ и Јеврејско гробље у Бијељини. Градоначелник Петровић је истакао да ће Градска управа учинити све да очува историјско и културно наслеђе бијељинске јеврејске заједнице и да српски народ никада неће заборавити добар суживот и заједничко страдање са Јеврејима ових простора.
 
- Захвални смо на свему што је Израел учинио за Републику Српску и поносни смо на наше везе са јеврејском државом и народом. Бијељина жели да има партнерство или побратимство са себи сличним градом у Израелу, јер фасцинантни резултати које та земља остварује на свим пољима показују да можемо много од њих да научимо и да ћемо имати вишеструку корист од размјене знања и искустава - додао је потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.