Official web site of
The City of Bijeljina

Дани поврћа у Бијељини




На Тргу краља Петра првог Карађорђевића одржана је манифестација „Дани поврћа“, коју су организовали Градска управа и Аграрни фонд Града Бијељина.
 
- Циљ ове манифестације је афирмација домаће пољопривредне производње, као и приближавање локалних произвођача и квалитета њихових производа крајњим корисницима. Због тога смо одабрали да овогодишње „Дане поврћа“ одржимо на централном градском тргу. Свјесни смо колико је тежак положај наших пољопривредника и колико је труда уложено у ове производе, зато смо повећали издвајања за подстицај пољопривредне производње у овогодишњем буџету. Наставићемо да их повећавамо и у будућности, све док ова ставка не достигне препоручених 6 процената градског буџета. Такође, Град Бијељина ће наставити да подржава пројекте који олакшавају живот и рад наших пољопривредника, попут пројекта наводњавања и изградње дринског насипа. Посебно смо захвални нашим гостима из Владе Србије на посјети и подршци у нашем раду. Од њих можемо много да научимо у пословима предпорода пољопривреде и села. По узору на њихов досадашњи рад, и Град Бијељина ће стимулисати удруживање пољопривредника, које ће олакшати пласман и повећати конкурентност наших производа на тржишту. Наставићемо и да енергично инсистирамо од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да искористи механизме за заштиту домаће пољопривредне - истакао је градоначленик Бијељине Љубиша Петровић.
 
„Данима поврћа“ су присуствовали и државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Дарко Божић и секретар Националног тима за препород села Србије Ристо Костов.
 
- Подстицањем наших пољопривредника на удруживање олакшаћемо пласман њихових производа, али и лакши почетак процеса прераде, који осигурава додатну профитабилност и конкурентност на свјетском тржишту. Србија ни у једном послу не заборавља Републику Српску, зато ћемо заједно радити и на унапређењу пољопривредне производње. Кроз планирано проширење сарадње обновићемо српска села са обје стране Дрине, а заједно ћемо покренути иницијатицу финансијског подстицаја пољопривредних произвођача у Републици Српској на удруживање - нагласио је Божић.
 
Ристо Костов је истакао да је Министарство за бригу о селу Републике Србије до сада утрошило милијарду и 700 милиона динара бесповратних средстава за обнову и задругарства. Такође, у току је и додјела бесповратних средстава младим брачним паровима за куповину напуштених сеоских имања и повратак на село, првих 14 домаћинстава је већ додијељено, а у наредним данима Министарство ће ријешити још 100 нових захтјева.
 
- Будући да сам, уз посао секретара Националног тима за препород села Србије, посебни савјетник министра за бригу о селу Републике Србије Милана Кркобабића, морам нагласити да нам је, након вишедеценијског занемаривања, потребно много времена и рада за обнову наших села. Поред конкурса за обнову задругарства и напуштених имања, радимо и на додјели мини-бусева сеоским мјесним заједницама које су далеко од већих урбаних центара и „Михољским сусретима села“ којима промовишемо сеоске културне вриједности и успостављамо социјалне везе, које, између осталог, помажу у упознавању и заснивању брака између неких од 250 хиљада неожењених младића и 100 хиљада неудатих дјевојака на селима Србије. Радимо и на побољшању инфраструктуре у нашим селима, ослањајући се на инвестициони план предсједника Александра Вучића „Србија 2020-2025“, којим је предвиђено пет милијарди евра за обнову 5.000 километара регионалних и локалних путева, 3 милијарде евра за изградњу водовода и канализације и 300 милиона евра за набавку нове механизације и  изградњу система за наводњавање – додао је Костов.
 
У оквиру манифестације, градоначелник и гости посјетили су имања повртлара Милоша Трифковића у Броцу и Стеве Ивановића у Великој Обарској.
 
- Највећи проблем наших повртлара је пласман, а затим све чешћи и дужи периоди суше и недостатак система за наводњавање. Влада Републике Српске је изградила систем за наводњавање који покрива 1100 хектара обрадивих површина у Батковићу и Црњелову, а у току је израда пројекта за изградњу сличне мреже на потезу Голо Брдо-Љесковац-Којчиновац. Након тога, планира се рјешавање проблема наводњавања и у западном дијелу Семберије - истакао је директор Аграрног фонда Града Бијељина Златан Лазаревић.