Official web site of
The City of Bijeljina

Почела примјена система „Е-беба“ у Бијељини




У бијељинској Болници „Свети врачеви“ одржани су састанак и конференција за медије поводом почетка имплементације пројекта „Е-бебе“. Пројекат проводе Министарство научно-технолошког развоја, високог образовања и информационог друштва Републике Српске, Градска управа Града Бијељина, ЈЗУ Болница „Свети врачеви“, Полицијска управа Бијељина и Фонд здравственог осигурања Републике Српске.
 
- Циљ овог пројекта је олакшање процедуре уписа у матичне књиге, а тиме и стицања статуса носиоца права, новорођенчади у Републици Српској. Његовом имплементацијом ће нови родитељи читаву процедуру завршавати у породилишту, које прослеђује податке матичним службама и Министарству унутрашњих послова. Сва неопходна документација новорођенчета се доставља на адресу родитеља након неколико дана. Веома је битно истаћи да новорођенче овим процесом стиче и статус осигураника Фонда здравственог осигурања. У систему „Е-беба“ имамо већ седам породилишта, а планирамо да до краја текућег мјесеца у систем уведемо и преосталих пет породилишта у Републици Српској - истакао је министар Срђан Рајчевић.
 
Пријава рођења дјетета стиже у Матичну службу Градске управе у електронском облику, након што родитељи у породилишту одреде име дјетета и дају друге потребне податке. Највећи дио поступка уписа и издавања документације за новорођенче обавља се у Градској управи.
 
- Кроз Матичну службу Градске управе пролазе најбитнији документи за стицање правног статуса и остваривање права новорођенчета и родитеља. Од јучерашњег дана, када је почела примјена система „Е-беба“ имали смо 11 захтјева за упис у матичне књиге рођених и сви су већ обрађени. Родитељи могу да прате ток процеса путем апликације која се налази на сајту Министарства, а Градска управа је увијек ту за њих уколико им је потребна било каква помоћ у стварима које су у нашој надлежности - нагласила је Љубица Млађеновић из Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина.
 
У Министарству и Болници „Свети врачеви“ истичу да је имплементација пројекта „Е-беба“ у овој установи била веома брза и ефикасна.
 
- Ово је примјер добре сарадње више институција и јединства у раду добробит грађана. Пројекат се већ проводи и веома сам задовољан што бијељинска болница наставља да напредује и у сфери електронске управе - додао је директор ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ Златко Максимовић.