Official web site of
The City of Bijeljina

Кикинђани скували најбољу рибљу чорбу на "Златном котлићу"



Јубиларни двадесети „Златни котлић Семберије“, одржан јуче у Бањи Дворови, окупио је 61 екипу. Најбољу рибљу чорбу скувала је екипа „Банатски кулинари“ из Кикинде, другопласирана је била екипа „Чардачине“, а треће мјесто заузела је екипа „Семберија“, одлучио је жири. Кикинђани су добили и риболовачки штап од Спортског риболовног друштва „Риба“, као екипа која је прешла највише километара да би допутовала до Семберије, а Удружење „Бели Анђео“ из Дворова добило је специјално признање као једина женска екипа на такмичењу.

Поред такмичарског дијела, општа оцјена је била да је најважније било дружење, добра атмосфера и љубав према доброј храни и пићу.

Организатори су и ове године били Туристичка организација Града Бијељина, уз подршку Градске управе.
- Данас, промовишемо природне ресурсе Семберије, прије свега, наше ријеке Саву и Дрину, богате рибом и са великим потенцијалом за риболовни туризам, али и Бању Дворови. Захвални смо свим учесницима и посјетиоцима, а посебна захвалност иде гостима из других градова. Посебно задовољство нам је што смо љубитељима рибљих специјалитета дали прилику да се друже и забаве – оцијенила је директор Туристичке организација Јасмина Абдулахагић.

Учеснике „Златног котлића“ поздравио је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић
- Ово је одлична манифестација, јер показујемо наше гостопримство и гастрономско умијеће. Атмосфера је пријатна и нисмо ни сумњали да ће се окупити оволико учесника и посјетилаца, имајући у виду да је овај догађај већ одавно по чувењу превазишао локални ниво. Честитамо најбољим екипама и позивамо све љубитеље доброг залогаја да нам се и сљедеће године придруже на „Котлићу“ – поручио је Петровић.

Капитен „Банатских кулинара“ био је Душан Лукић, вишеструки шампион на такмичењима у спремању рибљих специјалитета.
- Овде су окупљени кувари који представљају наш крај. Ужа специјалност нам су рибљи специјалитети - рибље чорбе и паприкаш. Ово није први пут да смо у Бијељини и лепо нам је овде. Када нас је Градоначелник питао да ли ћемо да идемо, одмах смо пристали. Имамо густ распоред кувања, али смо одмах прихватили да дођемо овде. Не кувамо свугде исту чорбу, на примерм у Бачкој воле јако љуту чорбу, а овде смо скували благо љуту, али богатог укуса – нагласио је Лукић.

Жири није имао лак посао, јер је требао дегустирати много узорака.
- Код победничког котлића, већ на први поглед била је јако лепа боја, онда јако леп укус. Риба није била раскувана, већ баш како треба. Након испробаних свих узорака, сложили смо се да је овај котлић побједнички – навео је неке од критеријума при оцјењивању предсједник жирија Живковић Милорад, иначе произвођач кулена из Срема.