Official web site of
The City of Bijeljina

Бијељина наставља рад на побољшању статуса националних мањина




Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић разговарао је са представницима Савјета националних мањина Парламентарне скупштине БиХ.
 
- Ово је редовна посјета чланова Савјета Бијељини и захвални смо градоначелнику и Градској управи на организацији овог састанка и срдачном пријему. Разговарали смо о тренутном стању у Бијељини и о плановима Градске управе за побољшање положаја националних мањина у будућности. Радује нас добра воља градоначелника Петровића за наставак сарадње са Савјетом у рјешавању проблема мањинских заједница - истакао је представник украјинске заједнице и предсједавајући Савјета националних мањина Парламентарне скупштине БиХ Андрија Сваток.
 
Састанку су присуствовали представници свих 17 националних мањина, које имају представнике у Савјету Парламентарне скупштине БиХ.
 
- Највеће националне мањине у Бијељини су Роми и Словаци и Градска управа добро сарађује са њиховим представницима. Град Бијељина има посебну буџетску позицију за рјешавање проблема припадника националних мањина и, заједно са међународним партнерима, издваја значајна средства за стамбено збрињавање Рома. Такође, једна смо од ријетких локалних заједница која има канцеларију за рад са националним мањинама. Наставићемо да радимо на побољшању статуса припадника мањинских народа и да градимо равноправност и поштовање свих заједница, појединаца и њихових људских права - нагласио је градоначелник Петровић.
 
Представник ромске заједнице у Савјету националних мањина Парламентарне скупштине БиХ Неџад Јусић истакао је захвалност Савјета Градској управи Града Бијељина на напорима које чини за добробит националних мањина, а посебно Рома.
 
- Овдје сам и као контакт особа Савјета Европе за релизацију програма „Ром-актед 2“, који ће се проводити и у Граду Бијељина. Овај програм ће обезбиједити јачање капацитета ромске заједнице и већу сарадњу са Градском управом. Сигуран сам да ћемо у провођењу програма имати добру сарадњу и подршку Градске управе у задовољавању потреба Рома, које ће бити идентификоване усаглашавањем ставова Града и ромске заједнице. На основу сазнања која сам стекао директним увидом у стање бијељинске ромске заједнице, очекујем да ћемо највише радити на побољшању образовања Рома - додао је Јусић.
 
Представник италијанске заједнице у Савјету националних мањина Парламентарне скупштине БиХ Тихомир Кнежичек представио је досадашње резултате пројекта „Слушај мањинске језике“, чије провођење финансирају Савјет Европе и Европска унија.
 
- Циљ пројекта је реализација 18 радио емисија на језицима националних мањина, а до сада је реализовано 11. Такође, одржали смо и мали фестивал филмова на језицима националних мањина, на коме је приказано 8 филмова. Пројекат партнерски реализују два удружења националних мањина, Удружење Италијана „Рино Зандонаи“ из Тузле и Удружење Пољака „Болеславиец“ из Прњавора, уз подршку својих локалних заједница - истакао је Кнежичек.