Official web site of
The City of Bijeljina

БОЉИ СТАМБЕНИ УСЛОВИ ЗА 43 БОРАЧКЕ ПОРОДИЦЕ



У Градској управи су данас потписана 43 уговора са корисницима из категорија демобилисани борци, ратни војни инвалиди, цивилне жртаве рата, чланови породица погинулих бораца. Закључени уговори се односе на адаптацију стамбених јединица.

Све наведене категорије припадају изузетно осјетљивој друштвеној популацији. Градоначелник Љубиша Петровић појаснио је да је буџетски оквир за ове уговоре 103.000 КМ, те да се појединачне вриједности уговора крећу у износу од 1000 до 5000 конвертибилних марака.

- Додијељена средства биће намјенски искориштена за адаптацију, санацију и изградњу објеката. У односу на претходне године, сада је пракса промијењена - рекордан је број корисника који су добили финансијска средства. Поднијето је укупно 80 захтјева - рекао је Петровић.

Осврнувши се на чињеницу да је било умањења средстава (80.000 КМ на позицији изградња грађевинских објеката) намијењених Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту, он је рекао да би било више позитивних одговора на захтјеве корисника да није било поменутог смањења.

- Потребе ратних војних инвалида, демобилисаних бораца и чланова породица погинулих су велике. Системска рјешења за њих, односно мјесечни додатак за борце и личне породичне инвалиднине, су у надлежности одговарајућег министарства. Потребно је више слуха за ову проблематику. Ако се осврнемо на земље у региону, она је ријешена системски и квалитетно. Та примања су изједначена са минималном пензијом. Такав приступ је потребан и у Републици Српској - рекао је градоначелник Петровић.

Нагласивши да на подручју свих мјесних заједница постоји велики број демобилисаних бораца који живе у тешким, материјално неприхватљивим, условима и уопзорио је да се мора радити много више и групним дјеловањем рјешавати појединачне случајеве, како не би било угрожено достојанство оних који су се борили за слободу у којој данас живимо.

Он је поновио да је кључно рјешење проблема у мјесечним примањима која би морала бити макар једнака износу минималне пензије у Српској.

Младен Марић из Градског одјељња за борачко-инвалидску и цивилну заштиту поновио је да се уговори односе на стамбену адаптацију или довршетак стамбених јединица и рекао да се нада већим финансијским средствима сљедеће године за ове друштвено осјетљиве категорије становништва.

- Када буде креиран буџета за наредну годину, Одјељење ће се трудити да средства буду већа, како би током сљедеће године корисници добили више средстава за поменуту намјену. Претходне године је било 28 позитивно ријешених захтјева, а ове године је то много више, чак 43. Надамо се повећању буџета и већем броју уговора наредне године. Проблеми на терену су сложени - многи људи живе у тешким условима - без водоводних инсталација, купатила, адекватне столарије или фасаде - казао је Марић.