Official web site of
The City of Bijeljina

14. РЕГАТА У НЕДЈЕЉУ НА САВИ




Седми пут на ријеци Сави, а четрнаести по реду, у недјељу, 31. јула, са почетком у 10 часова биће одржана „Савска регата“. Покровитељ ове манифестације је Градска управа, а организатор Туристичка оргнизација Бијељина, уз материјално-техничку подршку Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту.

Шеф Кабинета градоначелника, Младен Арсеновић, изразио је захвалност  Туристичкој организацији која је и ове године носилац активности и позвао заинтересоване власнике пловила да се региструју и узму учешће у овом догађају. Указујући на то да је безбједност приоритет, он је рекао да не смијемо губити из вида чињеницу да је ријека, ипак, само природа и да је непредвидива, те апеловао на све да воде рачуна о понашању и безбједности на води. Говорећи о идејама за будућност, Арсеновић је рекао да постоји жеља да следеће године регата буде још масовнија, али и да се промовише наутички спорт.

Јасмина Абдулахагић, говорећи у име ТО Бијељина, појаснила је да је стартна позиција на спрудовима, односно скелском прелазу Суботиште, док је циљ у Рачи. Она је нагласила да ће бројни субјекти бити ангажовани током цјелодневног програма.

- У припреми и реализацији овогодишње регате учествују бројни субјекти - Полицијска управа Бијељина, Гранична полиција, Дом здравља, два ронилачка клуба - „Наутилус“ и „Пантери“, АД Комуналац, Ватрогасно-спасилачка јединица, Горска служба спасавања, станица Бијељина и Одјељење за стамбено-комуналне послове.  Од чланова наведених органа биће формиран радни тим који ће вршити припрему реализације поменутог догађаја - рекла је Јасмина Абдулахагић.

Дан прије почетка регате, 30. јула, на стартној позицији Одсјек за цивилну заштиту ће вршити припрему кампа за прихват чесника којима ће бити организован дочек. Почасни командант биће градоначелник Љубиша Петровић, а предвиђено вријеме доласка на циљ је 16 часова на Рачи. Потом слиједи додјела признања учесницима у одговарајућим категоријама и затварање манифестације.

Како је безбједност учесника на првом мјесту, наведеним субјектима ће се придружити и екипа Хитне помоћи која ће пратити регату на води. Важно је напоменути да ће сви учесници бити осигурани од стране осигуравајуће куће, те да је битно да се сви придржавају утврђених правила.

Што се тиче пријаве, она се може извршити од данас у ТО Бијељина у периоду од 7 до 15 часова и на стартној позицији на сам дан одржавања манифестације у временском периоду од  7 до 9.30 часова. Учесници морају бити пунољетни, имати дозволу за управљање пловилом и спасилачку опрему. Пловила морају бити регистрована. Сваки учесник учествује на сопствену одговорност. Организатор препоучује да непливачи не учествују, али, уколико узму учешће, морају имати појасеве за спасавање.

Бацање смећа је строго забрањено, а организатор се побринуо да буду обезбијеђене пластичне кесе за одлагање. Јавни ред и мир морају бити поштовани од стране свих учесника. Такође, важно је напоменути да учесници морају потписати изјаве о прихватању одговорности и поштовању правила.

Сва пловила која се удаље од групе и буду ван домета одговарајуће граничне службе, биће означена као пловила која су самовољно напустила регату, те ће оговорност за своју безбједност сносити сама.