Official web site of
The City of Bijeljina

Отворено писмо градоначелника Бијељине министру просвјете и културе Републике Српске



Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић упутио је отворено писмо министру просвјете и културе Жељки Стојичић, у којем се истиче:
 

Поштована госпођо Стојичић,
 
Град Бијељина је у претходне двије године знатно повећао издвајања у области образовања и васпитања дјеце и младих, за шта је издвојено више милиона конвертибилних марака.

Навешћемо само нека од улагања, која су већа од  100.000 КМ:
- Изградња подручног одјељења петоразредне основне школе „Стеван Немања“ у Горњем Магнојевићу, вриједност радова 189.917,35 КМ (2021. година)
- II фаза изградње објекта радионица за потребе Техничке школе „Михајло Пупин“ у Бијељини, вриједност радова 196.556,21 КМ (2021. година)
- Изградња радионица за потребе Техничке школе „Михајло Пупин“ у Бијељини, вриједност радова 220.000,00 КМ (2022. година)
- Примјена енергетске ефикасности и промјена система гријања увођењем топлотних пумпи у основној школи у Броцу, пројекат у изностима од по 100.000 суфинансирали Град Бијељина и швајцарски Каритас (2022. година)
- Примјена енергетске ефикасности и промјена система гријања увођењем топлотних пумпи у основној школи у Батковићу, пројекат у изностима од по 100.000 суфинансирали Град Бијељина и швајцарски Каритас (2023. година)
- Реконструкција објекта средње Економске школе у Бијељини вриједност радова 220.000,00 КМ (2023. година)
- Куповина уџбеника за ученике од 5. до 9. разреда основних школа, вриједност набавке 954.912,65 КМ (2022. година)
- Повећан је број ученика и студената које стипендирамо за око 30 одсто, као и износ појединачних стипендија, односно, укупна издвајања за стипендије у односу на претходну годину - са 320.000 на 370.000 КМ.Све ово радимо јер вјерујемо да је улагање у образовање најпаметнија инвестиција за будућност, јер само образован човјек може бити покретач и носилац развоја своје заједнице.  

Истовремено, срамно је да Министарство просвјете и културе у истом периоду занемарује потребе бијељинског образовања и васпитања, као да су дјеца и млади у Семберији странци за ово Министарство. Подсјећамо Вас да у нашем граду у клупама основних и средњих школа наставу похађа 8.228, односно, 3.355 ученика, а ако том броју додамо предшколску дјецу и студенте, јасно Вам је да је град Бијељина један од највећих образовних центара у Републици Српској. Међу том дјецом бројни су и побједници такмичења у знању на нивоу Српске и БиХ, али и на европским и свјетским такмичењима и олимпијадама знања.

Имајући све ово у виду, питамо Вас да ли мислите да наши ученици заслужују другоразредни третман? Да ли Семберија заслужује да има квалитетно опремљене школске објекте? Да ли наши млади таленти заслужују подршку Републике, као наши најбољи амбасадори? Чиме смо заслужили запостављање Министарства на чијем сте челу?

У увјерењу да је овакав однос Министарства просвјете и културе ненамјерни пропуст и да нема везе са актуелном политичком ситуацијом, охрабрујемо Вас да напустите овакву праксу и да у наредном периоду посјетите град Бијељину, како бисмо Вам лично предочили потребе просвјетног сектора у Семберији, односно, уручили пројекте из ове области.
 
Надамо се да ћете се одазвати на наш позив и у наредном периоду посјетити Бијељину.
 

С поштовањем,


ГРАДОНАЧЕЛНИК
Љубиша Петровић