Official web site of
The City of Bijeljina

ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ПРЕДСТАВИЛО НАЦРТ ПОБОЉШАНОГ ПРАВИЛНИКА О ПОДСТИЦАЈИМА



Градско Одјељење за пољопривреду сачинило је Приједлог правилника о начину и условима подстицаја у пољопривредној производњи за 2023. годину.
Подстицај за произвођаче пшенице од стране Града биће задржан и ове године на нивоу од 5 фенинга по килограму, као што је то био случај прошле године, након дуже борбе за унапређење положаја и већу подршку овим пољопривредним произвођачима. Ту су и рекордни подстицаји у сточарству, са 200 КМ по стеоној јуници за произвођаче који у сопственом газдинству узгоје до 10 јуница, а такође 200 КМ по утовљеном грлу.

Увиђајући потребни рад, труд и стрпљење који су неопходни за квалитетну цвјећарску производњу, у овогодишњем Правилнику по први пут ће се наћи могућност остваривања субвенције за пољопривреднике који се баве узгојем цвијећа и украсног биља, као и за набавку опреме за бављење пчеларством.
Kао и претходних година, Нацртом Правилника је предвиђено да ће новчане  подстицаје у пољопривреди произвођачи остваривати и за: подршку организованом откупу дувана (род из 2022. године), организованом откупу поврћа и воћа, пшенице за род из 2023. године, подршку сточарству, подизању нових засада воћа и цвијећа, пластеничкој производњи и наводњавању, изградњи инфраструктуре, средства за ванредне и непредвиђене ситуације (елементарне непогоде и др.), помоћ удружењима, трошкове камата, подршку унапређењу пољопривредне производње кроз едукацију пољопривредних произвођача, сертификовање пољопривредне производње, суфинансирање набавке основног стада и пластеника, као и суфинансирање анализе земљишта, побољшања квалитета пољопривредног земљишта и подршку осигурању пољопривредних усјева.

Након представљања овог приједлога удружењима пољопривредника, сљедећи корак биће јавна расправа.

- Све конструктивне критике и смислене приједлоге у складу са потребама произвођача Градска управа ће уважити и уградити у нови Правилник, како би он што потпуније задовољио потребе наших пољопривредника и био им од користи, јер то и јесте његова сврха. Упркос евидентној инфланцији подстицаји ресорног Министарства остају на истом новоу, док Град Бијељина настоји  из године у годину ове износе повећавати  - истиче Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду.