Official web site of
The City of Bijeljina

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ СПРЕМАН НА БЛОКАДУ САОБРАЋАЈНИЦА УКОЛИКО ОТКУПНА ЦИЈЕНА ПШЕНИЦЕ ОСТАНЕ ИСПОД 37 ФЕНИНГА


 
Градоначелник Љубиша Петровић са сарадницима посјетио је жетвене радове  у Дворовима и Главичицама, на парцелама пољопривредника Душка Ђурића и Младена Дугоњића.
 
У разговору са домаћинима, представници Градске управе су се сагласили да се Семберија у овом тренутку суочава са два горућа проблема - проблемом афричке куге свиња који је већ нанио огромне губитке сточном фонду и проблемом ниске откупне цијене пшенице, али и приносом који је ове године преполовљен, практично катастрофалан, те је стање много лошије од прошлогодишњег.
 
Анализирајући поражавајуће ниску откупну цијену овогодишњег рода пшенице, Петровић се осврнуо и на прошлогодишњи износ субвенције од стране Града и планове за ову годину.
 
- Одговорно тврдим да са смо са локалног нивоа прошле године издвајали субвенциије  у износу од пет фенинга по килограму за откуп, а за ову годину смо, првобитно,  предвидјели исти износ, али смо, у међувремену,  добили детаљан увид у принос и квалитет пшенице, те је Град Бијељина одличио да пољопривредним произвођачима за овогодишњи род пшенице (због слабог приноса и квалитета) буде исплаћено минимално седам фенинга по килограму - појаснио је Петровић и додао да, уколико буде довољно средстава у буџету, није искључено да то буде и више од поменутих седам фенинга.
 
Коментаришићи недавну посјету ресорног министра Бијељини, Петровић је казао да су и Министар и Влада вјешто избјегли сучељавање са нашим домаћинима који су имали намјеру да се „из прве руке“ информишу о цијени.
 
Петровић је, говорећи о лошем положају произвођача пшенице у Српској, упоредио исти са положајем произвођача у Србији и објаснио актуелно стање на Новосадској берзи, које јасно показује да наша земља поново заостаје за сусједима.
 
- Данима уназад на Новосадској берзи цијена пшенице је 20,3 динара, што је око 34 фенинга по килограму, плус  трошкови транспорта на које иде око 2 до 3 фенинга. Једноставном рачуницом се долази до цифре од 37 фенинга (у динарској противвриједности) - навео је Градоначелник.
 
Из тог разлога је упутио приједлог семберским пољопривредницима на потенцијални протест у борби за повољнију откупну цијену пшенице.
 
- Позивам семберске домаћине да, када се жетва пшенице заврши, а ако цијена остане 35 фенига,  организујемо протест. Први ја ћу трактором из властитог домаћинства отпочети блокаду саобраћајнице, уколико се виши нивои власти не удостоје и суоче са пољопривредним произвођачима, тј. не изразе спремност на разговор о цијени пшенице, која у Семберији и Српској не смије бити мања од 37 фенинга - рекао је Петровић и апеловао на све пољопривредне произвођаче да се за ову откупну цијену пшенице заједно изборе.
 
Петровић је закључио да Град мора да подржи наше пољопривреднике већим субвенцијама за откуп и још једном позвао ресорно мнистарство и Владу да стану иза свих пољопривредних произвођача, тако што ће формирана откупна цијена овогодишњег рода пшенице бити минимално 37 фенинга за килограм.