Official web site of
The City of Bijeljina

ПРЕДЛОЖЕН ЦЈЕНОВНИК ЗА НАКНАДУ ШТЕТЕ ОД ЕУТАНАЗИЈЕ СВИЊА



Данас је у Подручном одјељењу Цивилне заштите у Бијељини одржан још један састанак градоначелника Бијељине Љубише Петровића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Саве Минића, директора Републичке управе Цивилне заштите и других установа ангажованих на борби против афричке куге свиња.
 
Након састанка, Градоначелник је још једном истакао да је инсистирао на интервентном откупу свиња, при чему неће бити изостављена мала и средња газдинства. 

-Важна тема је и интрвентни откуп и клање прасића, па је донесен закључак да надлежне ветеринарске организације утврде бројно стање прасића, како би се могла донијети одлука о мјерама које треба предузети. У земљама региона мјера смањења бројности свиња доносила је резултате. Треба да научимо да живимо са афричком кугом свиња и зато ће требати предузимати биосигурносне мјере - јасан је био градоначелник Петровић.

Он је истакао да нема примједби на предложени цјеновник за обештећење за еутаназиране свиње, али да се не смије догодити да само у првом кругу обештећења домаћини добију новац, а да након тога домаћини остану без надокнаде, нити да обештећења буду исплаћена само великим газдинствима, а не и малим и средњим газдинствима, што би створило још катастрофалнију ситуацију.

По предложеном цјеновнику, за крмаче је обештећење од 1000 конвертибилних марака, за товљенике од 80 до 130 килограма цијена по килограму је 4,2 КМ, што је оквирно за товљенике око 500 марака и за прасад тежине до 35 килограма цијена је око 6,5 КМ, односно, од 220 до 230 марака за прасе. Петровић је навео да је до данас еутаназирано више од 7500 комада свиња и да штета прелази два и по до три милиона конвертибилних марака. 
 
Градоначелник Бијељине је говорио и о нејасноћама у важећем Правилнику који изазива недоумице на терену.

-Требало би окупити надлежне ветеринарске организације са територије Бијељине, градске и републичке ветеринарске инспекторе и да се донесе заједнички став око прометовања других животињских врста, измијени Правнилник, и добију јасне смјернице о начину продаје говеда, оваца, али и клању и продаји свиња на зараженом, угроженом и незараженом подручју. Ово је пријеко потребно, јер се не можемо помирити с тим да наше домаће месо иде у јаме након еутаназије, а увозно месо да нам ваља - јасан је Петровић.
 
Градоначелник Бијељине оцјењује и да неће бити довољно три милиона конвертибилних марака за надокнаду штете у свињогојству. 

-Инсистираћемо од свих институција на нивоу Републике Српске и Босне и Херцеговине да се укључе у рјешавање проблема и да свако у оквисту својих надлежности и буџетских могућности помогне, јер ово није само проблем Бијељине, већ и Српске и БиХ - поручио је Петровић.