Official web site of
The City of Bijeljina

ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВЉА - ОДРЖАН ЈЕ МИТРОВДАНСКИ ВАШАР


 
Агро-тржни центар „Кнез Иво од Семберије“ и ове године је био простор на којем су се окупили поштоваоци традиције, доброг укуса, купуса и фијакера. У сарадњи са Туристичком организацијом Бијељина, А.Д. Град је организовало Митровдански вашар. Покровитељ ове манифестације је била Градска управа, а част да отвори овогодишњи вашар припала је градоначелнику Љубиши Петровићу који је том приликом истакао да ће Град наставити да подржава све оне догађаје и сва окупљања која имају за циљ да сачувају обичаје и традицију, јер се на тај начин чува оно по чему је Семберија препознатљива у Српској и шире.
 
Од раног јутра, љубитељи купуса и мајстори у припремању тзв. „свадбарског купуса“ показивали су своје кулинарско умијеће у борби за прво мјесто у спремању овог специјалитета српске кухиње на такмичењу под називом „Купусијада“.
 
Истовремено, у затвореном дијелу компекса Агро-тржног центра, богат културно-умјетнички програм у извођењу најмлађих суграђана пратио је отварање вашара. На истој локацији је организована и продајна изложба производа из  домаће радиности, старих заната, воћа, поврћа, цвијећа, а није изостала ни изложба домаћих животиња и кућних љубимаца.
 
Догађај који, по традицији, привлачи највише пажње јесте „Фијакеријада“. Фијакери су продефиловали градом крећући се од Агро-тржног центра до зграде Градске управе, гдје су грађани имали прилику да разговарају са узгајивачима коња који се сваке године потруде да њихове кочије буду што интересантније украшене. Коњи и фијакери су највише обрадовали бројне малишане који су их нестрпљиво чекали на Тргу.