Official web site of
The City of Bijeljina

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КАО ИСТИНСКИ ДАН ГРАДА БИЈЕЉИНА



Бијељина је данас обиљежила успомену на дан када је славна Друга српска армија, под командом војводе Степе Степановића, слободу донијела и у овај град.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић истакао је да је данашњи дан можда и најзначајнији датум у историји Града.

- Прије 105 година српска војска је, након надљудских подвига и пробоја Солунског фронта, коначно стигла и у наш град. Након вијековног робовања, под турском и астро-угарском царевином, коначно је у нашу Семберију дошла слобода. Овај дан треба обиљежавати као што је обиљежаван у периоду између два свјетска рата, величајући храброст стотина хиљада српских војника који су своје животе положили за одбрану српске земље. Сви ми њима дугујемо неизмјерну захвалност - рекао је Остојић.

Бранислав Томић из удружења „Краљевина Србија“ подсјетио је да је између два свјетска рата, овај дан је обиљежаван као Дан града.

- О његовој важности свједочи и чињеница да је почетком априлске окупације Бијељине, на почетку другог свјетског рата, један од првих потеза окупатора био рушење споменика краљу Петру Првом Ослободиоцу, на који данас полажемо вијенце, као и забрана прослављања Дана града. Споменик је обновљен, али 10. новембар још увијек није поново установљен као дан Града - закључио је Томић изразивши наду да ће се дан Града у најскоријој будућности поново прослављати на овај велики дан.

Парастос краљу Петру и јунацима ослободилачких ратова Србије 1912-1918. служили су свештеници Епархије зворничко-тузланске, а за пригодан културно-умјетнички програм били су задужени Хор "Србадија" и Градско позориште "Семберија". Кратак историјски час о данима који су преокренули ток историје на Балкану одржала је ученица Гимназије "Филип Вишњић" Анђела Гарић.