Official web site of
The City of Bijeljina

ОТКРИВЕНА БИСТА ЈОВАНА ДУЧИЋА


Фото: Гордана Перић Живановић
 
У оквиру културне манифестације „Дучићеви и Магини сати“ која, ће наредна три дана бити одржана у Бијељини, у дворишту Основне школе „Јован Дучић“ данас је свечано откривена биста пјесника по којем школа носи име.
 
Манифестација је настала у славу и част нашег познатог пјесника и његове љубави према Магдалени Живановић, али и обиљежавања 130 година од његовог доласка у Бијељину.
 
Част да открије бисту припала је, између осталих, и градоначелнику Љубиши Петровићу који је том приликом нагласио да је ово посебна година, те да се, у оквиру културно-умјетничке манифестације „Дучићеви и Магини сати“, спаја неколико јубилеја везаних за овог пјесничког великана - 130  година од доласка Дучића у наш град, 80 година од његове смрти и 70 година рада основне школе у Бијељини која носи његово име.
 
Изражавајући захвалност бијељинским умјетницима и Клубу књижевника због труда који улажу да сачувају успомену на лик и дјело Јована Дучића, Градоначелник је најавио да се нада да ће, у организационом смислу, ова манифестација, већ сљедеће године бити на још већем нивоу.
 
Говорећи о значају Дучића на академској и дипломатској сцени, представник Српског културно-просвјетног друштва „Просвјета“, Душанка Новаковић је напоменула да морамо имати на уму да великани попут њега представљају стубове, светионике који помажу да у сивилу нађемо прави пут.
 
- Драго ми је што је наш град, на челу са градоначелником Петровићем, нашао начин да отргне од заборава и скрене пажњу на прву бијељинску пјесникињу, Магдалену Живановић, чији стихови су објављивани у „Босанској вили“ - казала је Новаковић и додала да се нада да ће кућа у којој је Мага живјела засијати пуним сјајем и бити мјесто окупљања поштовалаца Магдалене и Дучића у годинама које слиједе.
 
Помоћник директора Основне коле „Јован Дучић“, Панто Пантић, је изразио задовољство што је школа, чији дио руководства представља, дио данашње манифестације, посебно због чињенице да иста носи Дучићево име.
 
Пјесник Милан Николић је истакао да је откривање бисте у дворишту школе нешто што је Дучић одавно заслужио, те да је то велики догађај за ову образовну установу, град Бијељину и цијелу локалнз заједницу, јер је Дучић једна посебна ветрикала у нашој поезији и дипломатији.