Official web site of
The City of Bijeljina

Млади и удружења грађана гарант сарадње Азова и БијељинеУ Градској управи Града Бијељинa одржан је округли сто „Везе генерација“ представника грађанског друштва из братских градова Азов и Бијељина. Округли сто био је дио пројекта „Заједничке вриједности – путевима донског козаштва“ финансираног из Фонда предсједничких грантова Руске Федерације.

У разговору учесника Округлог стола из два града, закључено је да постоји воља за сарадњу организација и удружења грађана из два града, али да треба више труда уложити у проналажење средстава неопходних за остварење те сарадње. Поред размјене искустава и разговора о проблемима с којима се у свом раду сусрећу, међу идејама и приједлозима који су се чули овом приликом, били су размјена ученика и студената у образовним установама и омладинским камповима, сарадња техничких школа из два града, учешће на фестивалима, али и видео конференције омладинаца које би, поред упознавања и дружења младих људи, допринијели учењу језика.

Свештеник Александар Мирошниченко из руске делегације је подсјетио да је успостављање веза између Азова и Бијељине започело дјечијом дипломатијом.
-  Упознали смо се захваљујући, прије свега, дјеци и младима. Двије градске управе имају одличну сарадњу и сада је вријеме да се та сарадња прошири сарадњом између људи и удружења. Финансијске тешкоће за реализацију ових идеја је могуће превазићи, а духовна блискост два народа треба да нам помогне у тим настојањима - оцијенио је Мирошниченко.

 

Гостима из Русије су своје активности представили Добротворна организација „Богородица Тројеручица“, Светосавска омладинска заједница, Српско-руска заједница „Завет“, Хуманитарна организација „Срби за Србе“, Српско културно-умјетничко друштво „Семберија“ и Омладинска организација „Визија младих“ чији представници су истакли да су отворени за сарадњу са сличним организацијама у Азову и да их радује што у том граду постоји интересовање за сарадњу са невладиним сектором у Бијељини. Такође, представници музеја из два града су у својим презентацијама говорили о историји Азова, односно, о доприносу Руса развоју Семберије од времена кад су, као емигранти, дошли у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Представници бијељинске Градске управе су нагласили да два народа повезују прошлост и садашњост, што је добра основа за повезаност у будућности.
- Град Бијељина је отворен за сарадњу како са Истоком, тако и са Западом. Данас и претходних дана, откако Азовчани бораве у Бијељини, изнова смо схватили колико су наша два народа духовно и културно блиски и то је важан фактор у његовању братства између два града. Надамо се да ће сарадња између невладиног сектора у Бијељини и Азову бити нови подстицај у том правцу - изразио је очекивање Предраг Лопандић из Кабинета Градоначелника Бијељине.