Official web site of
The City of Bijeljina

У Рачи обиљежен „Дан борца“
Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје у Рачи, Градска скупштина СУБНОР-а Бијељина обиљежила је Дан борца - некадашњи празник устанка народа Југославије.
 
- Дан борца се обиљежава од 1957. године у знак сјећања на 4. јул 1941. године, када је Политбиро Централног комитета Комунистичке партије Југославије у београдској вили „Рибникар“ донио одлуку о подизању оружаног устанка и почетку борбе против фашизма. Народи тадашње Југославије су изабрали праву страну у том одлучујућем историјском тренутку и због тога је до краја рата погинуло око 305.000 бораца у партизанским јединицама, што је огроман допринос у свјетској броби против фашизма. Један од најважнијих разлога обиљежавања значајних догађаја из Народно-ослободилачког рата је чување сјећања на нашу историјску улогу и опредјељење, а тиме и спрјечавање рехабилитације фашизма - истакао је предсједник градске Скупштине СУБНОР-а Бијељина Михајло Видић
 
Обиљежавању су присуствовали и представници СУБНОР-а из Сремске Митровице, а већина од 5.000 палих бораца чија су имена уписана на спомен-обиљежје у Рачи била је из Срема.
 
- Сјећајући се и поштујући анти-фашистичку борбу у Другом свјетском рату, наша борба данас је да сачувамо мир и слободу на овим просторима, као и да се супротставимо сваком дјеловању које их нарушава. Важно је да сачувамо сјећања, како нам се више никада не би поновило зло које нас је снашло прије 81 годину - нагласио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.