Official web site of
The City of Bijeljina

Градоначелник Петровић: Изборна воља се мора поштовати, сваки глас исто вриједи



​Изборни процес у свакој уређеној држави која тежи да буде демократска треба да буде заснован на јасним правилима и тих правила треба да се строго придржавају сви учесници изборног процеса. Тако се гради не само стабилан друштвени поредак, већ се гради и повјерење грађана у тај поредак.
Нажалост, свједоци смо да се у Републици Српској на двије године одржавају избори које сваки пут прати низ озбиљних нерегуларности и прекрајања изборних резултата - од непоштовања правила политичког маркетинга до куповине гласова и дрског преправљања изборне документације након затварања биралишта.
Такве криминалне радње и кршење изборне воље бирача све више руше повјерење грађана у цијели изборни систем и друштвени поредак у цјелини.

Данас сам у Бањалуци, заједно са народом, да протествујемо против политичке корупције и криминала који доводе у сумњу резултате недавно одржаних предсједничких избора, јер имамо низ доказа да се догодила најдрскија изборна крађа на штету Јелене Тривић, а не побједа предсједничког кандидата Милорада Додика. Али, више од тога, у Бањалуци сам да протествујем против изборних превара БИЛО КОЈЕ СТРАНЕ У ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ. Крађа је крађа и, ако је изборну крађу починио неко из опозиције, захтјеваћемо да и тај починилац сноси одговорност, а да коначни резултати избора буду у складу са вољом народа. Закон и изборна правила су за све исти и нико не може правити будалом бирача који вјерује да његов глас вриједи и да може допринијети да побиједе најквалитентији кандидати.

Народ својим гласом у крајњој инстанци треба да одлучује ко ће га водити, а не странке, кандидати или изборне комисије. И зато, позивам све одговорне, без обзира у којој су странци, да заједно с народом учинимо све да вратимо смисао изборном систему, да не буде потребе за протестима после избора и да, једном заувијек глас народа почне да се поштује у овој нашој Републици Српској.