Official web site of
The City of Bijeljina

ПОЧИЊЕ ПРОЉЕЋНО СПРЕМАЊЕ СЕМБЕРИЈЕ



Град Бијељина најављује активности у оквиру, већ традиционалне, акције прољетног чишћења и уређења Семберије под називом „Април - мјесец чистоће“.

Поред Градске управе, у организацији ове акције, као и претходних година, учествују бројне организације и удружења грађана, као и јавне установе и приватна предузећа. И ове године задржан је вишегодишњи концепт који подразумијева укључивање што већег броја учесника, а све с циљем подизања колективне свијести о значају чистог и здравог животног окружења. Ове године ће посебна пажња бити посвећења озелењавању, а Град ће, уз подршку друштвено одговорних донатора, посадити рекордан број садница дрвећа у односу на претходне године откако се одржава акција
„Април - мјесец чистоће“.

Активности су подијељене у два сегмента - у једном учествују грађани и њихова удружења, Градска управа и сви остали заинтересовани, док се други односи на активности које ће бити проведене од стране професионалних служби које су задужене за чистоћу града.

Почетак ове акције ће бити обиљежен у понедјељак, 3. априла у 11.00 часова, садњом дрвећа у Улици мученика Романових, која ће се у овој улици одвијати и у сриједу 12. априла од 12.00 часова.

За 10. април планирано је чишћење путног правца Јања-Модран с почетком у 15.00 часова.

Садња дрвећа са eколошким порукама планирана је и у суботу, 15. априла у 9.30 часова у Градском парку, након чега ће у 11.00 часова бити одржана дјечија трка.

Дјеца из дневних центара за дјецу у ризику и дјецу са сметњама у развоју ће у сриједу, 19. априла бити главни актери у акцији садње цвијећа у Градском парку у 13.00 часова, а волонтери ће истог дана од 15.00 часова фарбати ограду око дјечијег игралишта у Градском парку, као и наредног дана, 20. априла од 15.00 часова.

У суботу, 22. априла у 11.00 часова биће одржана „Ride and clean“ вожња бициклима од Трга краља Петра у Бијељини до Еко-кампа у Амајлијама, након чега ће услиједити и чишћење тог локалитета. Упоредо са овим биће чишћен и локалитет „Старача“, а чишћење дворишта и околине  Центра за високо образовање почеће у  13.00 часова.

У недељу, 23. априла чишћење ће се обављати у ловишту у Сувом Пољу и Великој Обарској у 9.00 часова, као и на путном правцу у Љељенчи од 10.00 часова.

У понедељак, 24. априла, на Тргу краља Петра I Карађорђевића дјеца вртићког узраста ће обиљежити Дан планете Земље пригодним активностима од 10.00 часова.

За суботу, 29. априла од 8.00 часова је планиран излет у Тавну, у Новакову пећину и чишћење стазе.

У недјељу 30. априла ће бити чишћен путни правац Бијељина-Дијелови од 10.00 часова, а овогодишња акција „Април - мјесец чистоће“ званично ће бити завршена у Еко-визитор центар „Језера“ од 12.00 часова.

Осим ових дневних активности, у оквиру акције „Април – мјесец чистоће“,  предвиђене су и вишедневне активности, као што је садња дрвећа у бројним мјесним заједницама, еколошка недјеља у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“ (од 24. до 28. априла), предавања о значају екологије и садња дрвећа и цвијећа у двориштима основних школа  (ОШ „Петар П. Његош“ В. Обарска (7.4. 11:30), ОШ „Стеван Немања“ Драгаљевац (20.4. 11:00), ОШ „Доситеј Обрадовић“ Суво Поље (21.4. 11:30), ОШ „Дворови“ Дворови (28.4. 11:30).

Градске улице ће бити опране од 24. до 30. априла, кабасти отпад одвожен од 15. до 30. априла, а планирано је и чишћење и кошење корита канала Дашница, кошење путних појасева, чишћење и уређење кружних токова, као и евиденција запуштених дворишта и дивљих депонија.

Град Бијељина позива све грађане, удружења и предузећа да се укључе у ову акцију и допринесу да наша заједничка животна средина буде чистија и здравија.
Сви заинтересовани грађани, удружења и предузећа који желе да учествују у акцијама чишћења Семберије могу да се јаве Комуналној полицији на број телефона 055 211 355.

Друштвено одговорна предузећа и грађани који донацијом садница желе да допринесу озелењавању Семберије, могу да се јаве градском Одјељењу за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине на бројеве телефона 055 233 174 или 055 233 178.