Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Izvještaj sa održane konferencije Gradske izborne komisije Bijeljina povodom Svjetskog dana izbora od 04. februara 2021. godine


​Predsjednica Gradske izborne komisije Bijeljina je pozdravila prisutne i istakla da ova Komisija  po drugi put obilježava Svjetski dan izbora, koji dan se u Evropi obilježava od 2005. godine, odnosno od pokretanja inicijative za održavanje Svjetskog dana izbora od strane izbornih zvaničnika Evrope.
Tradicionalno, Svjetski dan izbora se obilježava prvog četvrtka u februaru, a u cilju promovisanja značaja izbora i principa koji čine osnovu demokratije.
Na prošlogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana izbora predsjednica je istakla da svaki prethodni izbori izbori predstavljaju mogućnost da slijedeći izbori imaju bolju i kvalitetniju organizaciju, posebno u pogledu transparentnosti i nezavisnosti.
Mišljenja je da je to ova Gradska izborna komisija i pokazala na Lokalnim izborima 2020. godine.
Bez obzira na epidemiološku situaciju, najveći broj političkih subjekata, nezavisnih kandidata, koalicija koji su ovjerili svoje učešće na izborima na području ove Izborne jedinice (njih 85), oko 5000 akreditovanih posmatrača, enorman broj odustanaka iz članstva u biračkim odborima…. ova Izborna komisija je ne samo savladala sve prepreke, nego i napravila pomak u pogledu transparentnosti, nezavisnosti, a sve u cilju provođenja fer i slobodnih izbora.
Tome je doprinjela potpuna transparentnost u radu ove Komisije i dostupnost kako administracije , tako i predsjednice lično na sva pitanja i dileme oko provođenja izbora, kako u predizbornom periodu tako i na sam dan/noć izbora, a i nakon toga.
I izlaznost građana na ovim izborima, u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji, pokazuje da građani imaju više povjerenja u izborni proces.
Predsjednica je naglasila da je ova Izborna komisija jedina u BiH, a i u regionu, koja je imala Tim za praćenje epidemiološke situacije na dan izbora na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, a pored toga univerzitetski profesor (epidemiolog) Biljana Mijović je izvršila edukaciju svih predsjednika biračkih odbora u cilju zaštite svih učesnika u izbornom procesu.
Predsjednica je istakla da su i dalje najslabija karika u izbornom procesu birački odbori, zbog čega im je ova Izborna komisiju posvetila posebnu pažnju prilikom provođenja izbora, kako u smislu obuke, tako i kontrole
Za Lokalne izbore 2020. godine ova komisija je obezbjedila 300 lica u rezervi, koji su imali iskustvo u izbornom procesu i kojima je obezbjeđena dodatna obuka, što se i pokazalo kao neophodno, jer je na Lokalnim izborima 2020. godine bilo preko 50% odustanaka članstva u biračkim odborima.
Predsjednica je istakla da su politički subjekti na proteklim izborima pokazali odgovornost i tolerantno ponašanje, pokazali su razumjevanje na apel za poštovanje zaštitnih mjera zbog velikog broj posmatrača, a primjedba koju je predsjednica istakla se odnosi na izborne plakate.
Politički subjekti, nezavisni kandidati, koalicije su se obavezale potpisivanjem Izbornog etičkog kodeksa, pored ostalog, i na obavezu da će ukloniti svoj promotivni izborni materijal odmah nakon okončanja izbora.
Svi treba da brinu o tome da grad bude uredan, a na to su se i sami politički subjekti obavezivali u svojoj predizbornoj kamapanji, zbog čega se i očekuje izvršenje navedene obaveze.
Predsjednica je na kraju čestitala gradonačelniku i izabranim odbornicima na osvojenim mandatima, ali ih je podsjetila da nisu izabrani da vladaju, njima je samo povjereno, privremeno, da vode javne poslove u interesu dobrobiti svih. Izbori su najvidljivija manifestacija ove vladajuće moći građana.



Nakon uvodne riječi predsjednice Gradske izborne komisije Bijeljina, doc. dr Dijane Savić Božić, riječ je data gradonačelniku Grada Bijeljina, predsjedniku Skupštine, političkim subjektima i odbornicima koji su pohvalili rad ove Izborne komisije.
U prilogu su linkovi na kojima se mogu pogledati izvještavanja medija sa Konferencije.
   
https://www.youtube.com/watch?v=8OfgVUcHEO8&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?v=vERDUbygCZQ&feature=emb_title
https://www.youtube.com/watch?v=kamVvldSvio&feature=emb_title
https://www.youtube.com/watch?v=wThKaYwUDE0
https://www.facebook.com/semberijabijeljina/videos/2536467053323777/
https://mojabijeljina.com/petrovic-fun%d0%bacije-ne-smiju-biti-plijen/
https://www.semberija.info/lat/news/gradovi/bijeljina/13700.bijeljina-svjetski-dan-izbora.html
http://www.srna.rs/novosti1/869729/bozic-biracki-odbori-su-najslabija-karika-izbornog-procesa.htm
https://bijeljina.online/213960/funkcije-ne-smiju-biti-plijen
 
PREDSJEDNIK
GRADSKE IZBORNE KOMISIJE       
doc. dr Dijana Savić Božić