Official web site of
The City of Bijeljina

Осма смотра етнолошког филма у Музеју Семберије

Музеј Семберије у сарадњи са Етнографским музејом у Београду осми пут организује Смотру етнолошког филма. Седам филмова који ће бити приказани су из такмичарског програма овогодишњег XXVI Mеђународног фестивала етнолошког филма који се одржава у Београду и један из специјалног програма. Филмови ће бити емитовани сваке сриједе током децембра од 18:00 часова у просторијама Музеја Семберије, уз слободан улаз.

Програм Смотре:Сриједа, 6. децембар 18:00 часова Зграби и бјежи (Шпанија, Њемачка) - Награда за најбољи инострани филмРежија, продукција, камера: Роже Корела 

Од стицања независности 1991. године, у Киргистану је поново оживио древни обичај „алакачу“, што се може превести као „зграби и бјежи“. Више од половине киргиских жена удаје се након отмице одстране будућих мужева. Неке успијевају да побјегну након мука и насиља, али већину ипак убиједе да остану због традиције и страха од скандала. Иако се вјерује да је ова пракса укоријењена у номадским обичајима, она је у супротности са модерним Киргистаном. Обичај „алакачу“ забрањен је у совјетском периоду, а незаконит је и према кривичном закону Киргистана. Ипак, закон се ријетко примјењује када жене треба заштитити од ове насилне праксе.

19:00 часоваНаши људи (Србија) Режија и сценарио: Светлана МиљанићХамдибеј је село у европском дијелу Турске у којем живе исељеници из Србије, са Пештерске висоравнии из Новог Пазара. Они су се тамо насељавали од 1925. до осамдесетих година XX вијека. Становници Хамдибеја остали су везани за мјеста свог поријекла, старе обичаје, породичне односе, пјесме, језик.Са великим задовољством, а истовремено и тугом, причају о свом завичају, који заправо нису никадани остављали, заробљеном у сјећањима, враћајући му се, када год се укаже прилика, да тамо посјете рођаке и пријатеље, као и оне по читавој Србији. Иако сви имају нова, турска презимена, обавезно казују она из завичаја, обавезујући своје потомке да их не забораве.

Сриједа, 13. децембар 18:00 часоваМали људи, велико дрвеће (Русија) - Награда за монтажуРежија и сценарио: Вадим ВитовцевУ сјенци подсахарских прашума живи племе најнижих људи на Земљи - Бака пигмеја. Они иду у лов у потрази за месом и беру плодове великог дрвећа, исто као што су то чинили стотинама година уназад. Моле се шумским духовима и уче дјецу да поштују шуму и да од њеузимају само оно што им је стварно потребно. Али мало - помало, њихов традиционални живот се мијења под притиском културе „Великог свијета".18:55 часова Шанко си Бонка залиби (Србија) - Награда за допринос нематеријалном културном наслијеђуРежија и сценарио: Вања ЧолићКрајем XIX вијека, сиромашни младић Шанко је заволио прелијепу дјевојку Бонку из богате куће. Љубав обострана, страствена, младалачка, наишла је на бројне сталешке препреке. Вољели су се годину и по дана, када је Шанко морао да оде у Српско-турски рат. Када се после двије године вратио у село, сазнао је да су Бонку родитељи обећали богатом старијем трговцу из Неготина. Бонка захтијева од родитеља да јој на свадби свира примаш Шанко. Тако је и било. Искористила је прилику и позвала га у своје одаје да се опросте. У тој соби догодио се злочин. Постоје бројне верзије догађаја, од тога даје Бонка тражила од Шанка да је убије, до тога да је она водила његову руку у којој је био нож.19:30 часоваСедамдесет кућа - нигде никог (Србија) Режија, продукција; Сценарио: Милан Брајовић 

Радош - Шева, побједник ракијада, инструктор младим генерацијама за клис и машку и рупице-боце, бабица и проводаџија, схватио је прије државе да се мијења демографска структура становништва, па нам говори како је узео ствар у своје руке. 

Сриједа, 20. децембар 18:00часова Како живети заједно (Србија) Режија и сценарио: Ружица Цица Лукић 

Потпуно природни суживот са прецима среће се у свакодневном животу Влаха. На дубоке митолошке слојеве наслагани су каснији културни слојеви. Филм говори о мртвима и живима и о њиховом заједништву.

19:00 часоваКукморски момци (Русија)Режија: Салават Јузејев; Сценарио: Марина Галицкаја, Салават Јузејев 

Древни татарски обичај „серен“ изводи се приликом испраћаја регрута у руску војску. Доводи се у везу са обредима иницијације мушкараца. Организују га младићи стасали за војску. Сви сељани учествују, а момци морају да посјете сваку кућу. 

Сриједа, 27. децембар 18:00 часова У потрази за шаманом (Француска) - Гран При Драгослав АнтонијевићРедитељ, сценариста: Пјер БоканфузоРедитељ је од 1994. године пратио живот заједнице Палавани на Филипинима, биљежећи свакодневицу и сусретање са тековинама модерне цивилизације. Живот заједнице био је обликован праксом локалног шамана. После његове смрти заједница доживљава кризу постојања, те у безуспјешној потрази за новим шаманом, отвара врата спољним утицајима. Слојевита и снажна прича о животу ове заједнице у спрези са вишеслојним визуелним приказом, одличном фотографијом и разрађеном методологијом етнографског истраживања издваја овај филм као примјер савременог истраживачког и активистичког етнографског филма.