Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Zapošljavanje i odbrana od poplava ostaju prioriteti Gradske uprave u 2017. godini

Konačno je završeno konstituisanje lokalne uprave i usvojen je budžet Grada pred Novu godinu i stekli su se svi uslovi da se punim kapacitetom krene u rješavanje prioritetnih pitanja za naš Grad i naše građane, zbog čega su nas oni i birali. Gradska uprava će nastaviti realizaciju projekata koji su i ranije bili prioritetni, a jedan od najvažnijih je stvaranje uslova za zapošljavanje. Danas je održana licitacija za prodaju građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni 2 i jako je dobro prošla, s obzirom na to da je učestvovalo preko trideset zainteresovanih kupaca. Grad će nastaviti sa infrastrukturnim uređenjem ove zone i očekujemo da taj prostor postane novo poslovno središte Semberije – izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obraćajući se na današnjoj redovnoj konferenciji za medije.Kao drugi najvažniji projekat, gradonačelnik Mićić je naveo zaštitu od poplava i podsjetio da su u prethodnom periodu izrađeni projekti regulacije rijeke Janje, odnosno, kanala Dašnica kroz uže gradsko područje, uloženo je oko dva miliona konvertibilnih maraka u eksproprijaciju zemljišta, a neće biti zaboravljen ni Majevički obodni kanal koji je pravio dosta problema prilikom poplava 2014. godine.

- Još jedna ozbiljna inicijativa je upućena Vladi Republike Srpske u cilju promjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno, ukidanju plaćanja naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u zemljište za nepoljoprivredne svrhe u industrijskim, odnosno, poslovnim zonama. To bi bio dodatni podsticaj investitorima da ulažu u industrijske zone u Republici Srpskoj, a poljoprivredno zamljište izvan industrijsko-poslovnih zona treba da ostane zaštićeno.

Na ovoj konferenciji Gradonačelnik je najavio i da će do Božića biti uplaćena novembarska tranša za boravak djece sa posebnim potrebama u porodicama koja je kasnila jer je odluka prethodne skupštinske većine o povećanju ove naknade bila budžetski neopravdana:- Gradska uprava će ispoštovati odluku prethodne skupštinske većine, mada nisu dobijena sredstva za socijalnu zaštitu od Vlade Republike Srpske. Takođe, biće uplaćena i sredstva za nabavku ogreva za korisnike socijalne zaštite – najavio je gradonačelnik Mićić.

Govoreći o proslavi Dana Republike, gradonačelnik Bijeljine je najavio da će on biti obilježen kao i prethodnih godina, s tom razlikom da će svečanost biti održana dan ranije, 8. januara, s obzirom na to da e centralna proslava ovog praznika 9. januara u Banjaluci.