Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Grad Bijeljina među prvim po izdvajanju za porodice djece s posebnim potrebama

- Gradska uprava razumije probleme s kojim se suočavaju porodice djece sa posebnim potrebama i čini sve što je u njenoj mogućnosti da olakša egzistenciju ovim porodicama. Da nije tako, Bijeljina ne bi bila jedna od samo tri lokalne zajednice koje su prije nekoliko godina usvojile odluku o proširenim pravima i uslugama iz oblasti socijalne zaštite – poručio je gradonačelnik Mićić nakon razgovora s predstavnicima porodica djece s posebnim potrebama koji su danas protestvovali ispred zgrade Gradske uprave.

Na osnovu ove odluke, zakonski utvrđen iznos pomoći je uvećan za 20 odsto, s tim da se u Bijeljini, za razliku od ostalih gradova i opština, to pravo ostvaruje i nakon što djeca sa posebnim potrebama napune osamnaest godina. Takođe, kroz projekte koji se finansiraju iz gradskog budžeta podržava se rad udruženja koja okupljaju i pomažu ovim porodicama.

Gradonačelnik Mićić je pojasnio da se problem pojavio prije nekoliko mjeseci kad je Skupština Grada bez budžetske osnove povećala uvećanje pomoći na 40 odsto, zbog čega se dug ovim porodicama uvećao na oko 104.000 konvertibilnih maraka. Skupština je zbog toga vratila iznos uvećanja pomoći na 20 odsto i sredstva za tako uvećana osnovna prava su planirana u budžetu za narednu godinu.

- Dogovorili smo se da pokušamo da izmirimo dug od 104.000 KM, jer ne želimo da Grad duguje ovim porodicama. Pokušaćemo da u narednim mjesecima nađemo način da se uveća iznos ove pomoći, ali ovim porodicama će najveća pomoć biti kada završimo novu zgradu Centra za socijalni rad i opremimo Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama, s obzirom na to da će u savremenom prostoru s njihovom djecom raditi stručnjaci – najavio je gradonačelnik Mićić.